3
Narnia for voksne tyskere

Tittel:
The Door
Sjanger:
Drama, Thriller
Varighet:
1 t. 43 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Mads Mikkelsen
  • Jessica Schwarz
  • Tim Seyfi
Regissør:
Anno Saul

En film basert på en bok har gjerne original og interessant handling eller er i det minste svært god på å skildre personligheter. “The Door” faller heldigvis ikke mellom to stoler, men det er sannelig ikke langt unna.

Dattera til David (Mads Mikkelsen) drukner mens han puler naboen. Det er jo sabla trist, naturligvis, og fem år seinere er han bare trist og lei – helt til han plutselig finner en tunnel som tar ham fem år tilbake i tid. Fryd og gammen.

Vi blir servert de typiske tidsreiseproblemene som å møte seg selv og sånt, men de behandles og løses raskt og effektivt. Moralske spørsmål vedrørende den valgte problemløsninga er aktuelle og blir heldigvis tematisert, men uheldigvis på en overfladisk og uinteressant måte.

Filmen er av typen som kalles “magisk realisme”, hvor mennesker og deres reaksjoner står i sentrum, mens urealistiske unntak til vår verden fungerer som katalysator for menneskelige reaksjoner. “The Door” har to slike unntak: Den åpenbare er at man kan gå gjennom en tunnel for å reise i tid. Den skjulte er at halve befolkninga gjerne dreper et medmenneske så lenge det gagner dem selv. Den første kjøper jeg med glede, men den andre er en helt unødvendig og lettvint måte å skape dramatikk på.

På den realistiske fronten kommer Davids kone (Jessica Schwarz) godt med. Hun er velspilt og fornuftig og sørger for at helten David har noe å slåss for. Han selv er nemlig ikke mye å skryte av. Skuespiller Mads Mikkelsen gjør så godt han kan og imponerer med tyskferdighetene sine. Problemet er at regissøren selv ikke ble imponert. Derfor valgte han å dubbe Mads Mikkelsen. Fra tysk til tysk. Jeg veit ikke om jeg skal le eller gråte.

Estetisk ser filmen bra ut, men den høres enda bedre ut. Musikken klarer å skape en passelig stressende atmosfære som jeg selv aldri før har opplevd på film. Ganske kult, det.