4
Neesons Harry Hole-søknad

Tittel:
A Walk Among the Tombstones
Sjanger:
Action, Krim
Varighet:
1 t. 53 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Liam Neeson
  • Dan Stevens
  • David Harbour
  • Adam Thompson
  • Laura Birn
Regissør:
Scott Frank

Bare to dager etter at Liam Neeson sa til Dagbladet at han vil spille Harry Hole, kommer 62-åringen med en film som tatt ut av Hole-universet.

Spørsmålet en må stille seg etter å ha sett “A Walk Among the Tombstones” er: Kunne Liam Neeson funket som Jo Nesbøs etterforsker?

Neeson har de siste årene brautet så høylydt actionpust fra båsen sin at en fort glemmer at fyren faktisk har vært nominert til Oscar i sin tid. For hovedrollen i den ikke helt uefne “Schindlers liste” fra 1993. 21 år senere er Neeson stort sett å finne som dyprøstet kulekaster med helt spesielle egenskaper.

“A Walk Among the Tombstones” er annerledes. Vel, det snakkes for så vidt i mobil her også.

Vi møter ekspurk og ulisensiert privatdetektiv Matt Scudder på tampen av 1999. Scudder jages av troll fra fortiden, og istedenfor å jage dem videre inviteres samtlige på en drink. Settingen er grå og trist satt i ramme av en himmelkran med døgnfull skjenkebevilgning. New York City er en overregntung plass, men det kler denne skitne 90-talls byen. Det kler Neeson.

Scudder dras inn i en verden hvor koner og barn av narkotikahandlere kidnappes, for så å returneres lem for lem. Særdeles uhyggelige greier.

Spenningsnivået her er jevnt over like pålitelig som en gammel Toyota. Det er kanskje ikke det aller kuleste du har sett, men der hersker ingen tvil; du har ingen motforestillinger mot å bli med fra A til B. Det funker. “A Walk Among the Tombstones” forsøker å være en klassisk krimthriller, men mangler de store overraskelsene og nye innfallsvinklene som kaster nytt lys over sjangeren. Regissør Scott Frank klarer likevel å holde intensiteten og framdriften oppe, slik at resultatet står sin test.

For heldigvis er det nok av positivt å dra fram. Stemningsmaleriet er definitivt en innertier. Omgivelsene er passe skitne. Neeson har et gudbenådet uttrykk i rollen som alkoholisert detektiv. Hans dype røst og tilstedeværelse i hver scene kan gjøre mang et talent misunnelig. Samtidig har komponist Carlos Rafael Rivera smurt tjukt på hva lydbildet angår. Til tider litt vel overforklart hvilke følelser vi bør føle, men alt for stemningsfullt til at det går an å mislike.

Klimakset starter som seg hør og bør blant gravstenene og er i all hovedsak en tilfredsstillende greie, men i filmens sluttfase får vi kastet i trynet en umotivert moralpreken om hevn og syndsforlatelse, presentert på småkleint vis, hvilket Frank kunne spart oss for.

Men for all del. “A Walk Among the Tombstones” er en vandring verdt å ta.

Så, for å svare på innledende spørsmål: Neeson som Harry Hole? Tja, hvorfor ikke?

filmsnakk.no har tidligere lansert Liam Neeson som en god Harry Hole-kandidat. Les dét, og sjekk hvilke andre kandidater vi foreslo her.