4
Neesons siste skudd

Tittel:
Run All Night
Sjanger:
Action, Thriller
Varighet:
1 t. 51 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Liam Neeson
  • Joel Kinnaman
  • Ed Harris
  • Common
  • Genesis Rodriguez
Regissør:
Jaume Collet-Serra

Nei … Ikke på den måten.

Så var tiden kommet. Liam Neeson legger pistolene og skinnjakka på hylla.

Du leste riktig: Mannen som sa seg selv for gammel til å spille Abraham Lincoln for Steven Spielberg i 2012, til fordel for å jakte yrkeskriminelle kosovoalbanere Istanbul rundt  i “Taken 2” samme år, takker av som actionstjerne.

Neste år tar han på seg kjortel for å spille Japan-basert jesuittmunk for Martin Scorsese. Neeson skal med andre ord tilbake til noe han ikke har beskjeftiget seg med siden før Bryan Mills kom til verden:

Skuespill.

OK, den var kanskje litt under beltestedet. “The Grey” var jo tross alt veldig ålreit. Og ja, det er vemodig å ta avskjed med mannen som har gitt oss flest nakkeskudd per høydecentimeter de siste syv årene. Likevel er det deilig å innse at Neesons livstrøtte eks-tøffinger snart har gått sin siste reprise. (Det er i alle fall lov å håpe.)

Men ikke før et siste farvel, naturligvis. I “Run All Night” spiller han den livstrøtte eks-tøffingen Jimmy, tidligere leiemorder; nå fulltidsalkoholiker. Jimmy havner likevel i trøbbel igjen når sønnen han ikke har truffet på mange år (Joel Kinnaman) blir gjort til folkefiende av mafiabossen Shawn Maguire (Ed Harris), tidligere arbeidsgiver og bestevenn. Dermed tar Jimmy med seg junior ut på rømmen gjennom natten, jaget av mafiaen og politistyrken de har i lomma.

Jada, vi er i et univers der gatene er utrygge, politiet korrupte, og navn som Jimmy og Frankie er fullstendig gangbare. Klisjé er enkelt og greit ikke dekkende for den utgaven av New York “Run All Night” skildrer. Det sklir nesten over i karikaturen. Heldigvis stiger pulsslagene såpass raskt at man snart lar tåpeligheten i det hele fare.

Forutsatt at du gjør nettopp det, kommer “Run All Night” til å fryde deg forferdelig. Filmen er et slags kjærlighetsbarn av fluktfilmer á la “The Fugitive” eller “Ronin”, men med en litt mer rølpete utgave av opphavet. Drivet er godt, actionscenene heftige – om enn litt for tallrike – og nerven konstant.

Greit nok, det siste er påkrevd i filmer som dette. Likevel er det godt gjort.

Skussmål som “godt gjort” kan også villig deles ut til Neeson og Ed Harris, som med hver sin rolle gir filmen langt mer menneskelig dybde enn den fortjener. Kinnaman er med på reisen, uten å gjøre nevneverdig ut av seg.

“Run All Night” er en passe eksplosiv svanesang for Neeson som actionstjerne. Sjangeren har brødfødt han i drøyt syv år, og han har gitt den en langt større klasse enn hva filmer som “A Good Day to Die Hard” ville hatt oss til å tro om den.

<ordspill> Neeson, du satt som ei kule. </ordspill>