5
Nervepirrende følelser

Tittel:
Innsiden ut
Sjanger:
Animasjon, Drama, Eventyr, Familie, Komedie
Varighet:
1 t. 41 min.
Aldersgrense:
6
Regissør:
Pete Docter, Ronaldo Del Carmen
Originalstemmer:
  • Amy Poehler
  • Mindy Kaling
  • Lewis Black
  • Bill Hader
  • Phyllis Smith
Norske stemmer:
  • Line Verndal
  • Suzanne Paalgard
  • Jan Martin Johnsen
  • Dennis Storhøi
  • Johannes Joner

Pixar er tilbake for fullt med “Innsiden ut”. En film som lett tilhører det øverste sjiktet av Pixar-kvalitet.

Vi er inne i hodet til Riley, en 11 år gammel jente. Familien har nettopp flyttet til San Francisco, og Riley har problemer med å tilpasse seg. Det er fem følelser som guider ethvert menneske: Joy, Disgust, Fear, Sadness og Anger, og disse er stemmene i vårt hode. I Rileys hode er det Joy som regjerer, som følge av en lykkelig oppvekst preget av glede. Men denne flyttingen har skapt ubalanse hos Riley, og flere av minnene blir preget av tristhet. Joy og Sadness blir sugd ut av hjernen ved en feil, og sendt til langtidsminnet. Nå må de navigere seg tilbake før depresjon og usikkerhet overtar Rileys bevissthet.

Denne fattige synopsisen yter ikke rettferdighet til den levende og fantastiske verden Pixar har skapt i “Innsiden ut”. Det er en ekspansiv, kreativ og fantasirik verden som fungerer perfekt, en herlig kombinasjon av sprø fantasi og troverdighet. Det er en høy gjenkjennelsesfaktor og troverdighet til de forskjellige situasjonen at man tar seg selv i faktisk undre over man selv har slike personlige følelse-avatarer i sitt eget hode. En så velskapt fiksjonsverden gjør at man ikke kan la være å bli dratt inn i filmens virkelighet.

Det er også derfor alle scenene treffer helt perfekt. Når du kjenner at tårekanalene fylles opp, så føles det aldri manipulativt. Det er ekte og velfortjent. Du blir aldri lurt til å føle fordi musikken svulmer opp eller fordi filmen vet å trykke på nostalgiknappen. *Host “Jurassic World” hark*.

Alle blockbustere som ønsker å øke spenningen ved å sette store folkemasser og hele verden i fare, burde studere “Innsiden ut”. Maken til nervepirrende tredje akt, skal du lete lengre etter. Det eneste som står på spill er en 11 år gammel jentes følelser, men ingen av årets sommerfilmer har kommet i nærheten av å få publikum til å virkelig føle hva som står på spill. Man kan droppe så mange byer man bare vil ned fra himmelen eller sende masse dinosaurer rundt på en befolket øy, men det blir aldri så spennende som hvordan det kommer til å gå med lille Riley nå som både Joy og Sadness er borte.

Gjør deg selv og hele familien en tjeneste – se “Innsiden ut”.

PS! filmsnakk.no har anmeldt den engelske versjonen av filmen.