4
Nesten full tank

Tittel:
Fury
Sjanger:
Action, Drama
Varighet:
2 t. 14 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Brad Pitt
  • Logan Lerman
  • Shia LaBeouf
  • Jason Isaacs
  • Michael Peña
  • Jon Bernthal
Regissør:
David Ayer

Brad Pitt kan få Oscar for å kjøre tanks.

“Tanks Alot!” – takketalen til Brad Pitt skriver jo seg selv. Derfor er det riktig så passelig at den nå 50 år gamle adopsjonsentusiasten er en av forhåndsfavorittene til å stikke av med en skuespillerpris under Oscar-utdelingen i februar. At den heller bør gå til Shia LaBeouf, kommer vi tilbake til senere.

Pitt kjører altså tanks i Nazi-Tyskland mot slutten av andre verdenskrig. Rollen han bekler er som kommandanten “Wardaddy” (nei, seriøst), som vil gjøre alt for å sørge for at hans værbitte mannskap overlever Hitler & co. Lettere sagt enn gjort, selvfølgelig. Spesielt når en fersking, som ikke har sett krigen i annet perspektiv enn bak skrivebordet, mønstrer på.

“Fury” sikter høyt. Den er like subtil som en Frøken Norge-deltaker når det gjelder dens iver etter å slå kloa i filmverdens hellige gral. I motsetningen med frøken-kandidatene, forteller “Fury” imidlertid om krigens grusomheter på usminket vis.

For fytterakker’n, “Fury” er upolerte saker. Her luftes blodige bataljer og lysskye moralske skrupler hos soldatene på begge sider for full offentlighet. Joda, “Band of Brothers” gjorde begge deler bedre, men “Fury” er likevel usedvanlig brutal – selv til krigsfilm å være.

Synd da, at manuset har ‘David Ayer’ skrevet på seg. Mannen som skrev det ikke like prisverdige skrapmetallet “Sabotage”, kan ikke dy seg med å igjen servere et manus der selv de små bokstavene har hår på brystet. Klisjeene hagler, stereotypene florerer.

Ayer er for all del en strålende actionregissør, noe han også absolutt får bruk for, men manusarbeidet kan han i fremtiden trygt legge ut på anbud.

I det minste har han Brad Pitt, bredbeint og fandenivoldsk som aldri før. Men innerst inne, selvfølgelig, har han et hjerte av gull. Det har også resten av mannskapet. Særlig Shia LaBeouf.

Dette er en setning jeg aldri trodde jeg skulle ta i min munn: Shia LaBeouf gjør Oscar-verdig arbeid i “Fury”. Som tanksens religiøse alibi har LaBeouf aldri vært bedre, og i prosessen spiller han fletta av folk som Logan Lerman, Michael Peña og Jason Isaacs. Syk verden.

“Fury” er rå og brutal. Dessverre også strået for svulstig og pompøs mot slutten. David Ayer kan i det minste trøste seg med å ha laget den beste skildringen av andre verdenskrig siden “Saving Private Ryan”.

For Oscar-statuetter blir det neppe mange av. Sorry, Brad, men takketalen må sannsynligvis nok en gang finne seg i å forbli i jakkelomma.