3
Nok et halvhjertet forsøk

Tittel:
Contraband
Sjanger:
Action, Drama
Varighet:
1 t. 49 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Mark Wahlberg
  • Ben Foster
  • Giovanni Ribisi
  • Kate Beckinsale
Regissør:
Baltasar Kormákur

Det er to ting som kunne reddet “Contraband” fra nok en halvhjertet Mark Wahlberg-film. Mark Wahlberg er ikke én av dem.

Denne gangen spiller han den godhjerta Chris Farraday, en tidligere mestersmugler som nå har lagt uvanen bak seg. Men plutselig skylder lillebroren hans penger til en kortvokst, tatovert Giovanni Ribisi – en skikkelig lei kis. (Men veldig kul!) Når eklingen truer med å knerte familien skjønner Chris at her er det bare å ta på seg smuglervantene.

Mens Chris fikser penger er kameraten Benjamin satt til å passe på familien. Ben Foster spiller den rollen og leverer alltid – samtidig er det synd han ikke blir utfordret mer. Mannen kan gjøre underverker – bare se “3:10 to Yuma”.

Vel, det bærer til lovløse Panama og en pall falske dollarsedler.

De to tingene som redder filmen:
1. Giovanni Ribisi.
2. Følelsen Chris Farraday må ha når han ombord på et lasteskip – som av fysiske årsaker ikke kan fås opp i plan – forstår at Benjamin sliter med å ivareta familien hans hjemme.

Punkt 1 er bare kult, men punkt 2 betyr faktisk en hel del for filmopplevelsen. Selv som kinogjenger føles en håpløshet over å ikke ha kontroll, ikke ha muligheten til å plante en revolver i kjeften på noen – og rett og slett ikke vite hva som skjer hjemme. Det er ikke akkurat emosjonelt dempende at Farradays kone spilles av kronisk pirrende Kate Beckinsale heller … Strategisk filmskapergrep.

Men både underveis og i avrundingen av filmen kunne mye vært løst annerledes. For på tross av punkt 1 og 2 – nok et halvhjertet Mark Wahlberg-prosjekt.

PS! Mark Wahlberg gjorde gode figurer i for eksempel “The Departed” og “Alle mine kjære”, men det var som biroller.