5
Nordisk stjernelag fucker opp på ypperlig vis

Tittel:
Fuck Up
Sjanger:
Drama, Komedie
Varighet:
1 t. 39 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Jon Øigarden
  • Atle Antonsen
  • Tuva Novotny
  • Anders Baasmo Christiansen
Regissør:
Øystein Karlsen

Lokker en lekker rolleliste fram skepsisen i deg også? Believe the hype. “Fuck Up” er et bevis på at flinke folk kan bli enda flinkere på samme lag.

Da jeg kastet et blikk på rollelista i “Fuck Up”, måtte jeg blunke. Atle Antonsen, Jon Øigarden, Tuva Novotny, Anders Baasmo Christiansen, regissør Øystein Karlsen, ja til og med Lars Winnerbäcks lydspor er på plass. Var dette rollelista til tredje sesong av “Dag”? Nei, “Fuck Up” er ingen resirkulering. Det nordiske stjernelaget lykkes i å fornye seg, og “Fuck Up” er “Fuck Up”.

filmsnakk.com tok en prat med regissør og haldenser Øystein Karlsen, som forklarer det slik:
– Mens hovedkarakteren i “Dag” (Atle Antonsen, red. anm.) er mest opptatt av å tilkjempe seg trygghet, handler det her om å utfordre den.

I den sorte actionkomedien “Fuck Up” møter vi Jack (Øigarden), Glenn (Antonsen), Rasmussen (Baasmo Christiansen) og Robin (Novotny), gjengen som i barndommen tilbrakte sommeren sammen i hytteidyll. Firkløveret har blitt voksne, og idyll har blitt et fremmedord i østfoldsperlen Halden. Kanskje det er best når man er liten at man ikke vet hvordan livet blir.

Vel, her er handlingen: På smugletur treffer Glenn en elg og kjører av veien i en Volvo 240 lastet med 2,5 kilo kokain. Pengene til storhandelen har han lånt av medlemmene i nevnte vennegjeng. Jack, som schizofrent vakler mellom å være en kåt og kokainglad type og kjærlig far, havner ved uheldige tilfeldigheter i dyp gjeld til en gjeng brutale svensker ledet av Lennart Jähkel (“Salmer fra kjøkkenet”). Røra av politi og problemer blir stadig tjukkere, og det går som det må gå – i en ond spiral som peker bratt nedover.  Når du har sunket så lavt det går an å komme, kan det alltids bli verre.

“Fuck Up” er, i likhet med “Dag”, filmet med speilreflekskamera, og kameraføringen er like nyskapende som effektbruken er skamløs. Dette, i tillegg til fornøyelig karakterbygging, gjør dette til svart actionkomedie på sitt mest severdige, og catchy, i en voldsforherligende stil som kan minne om danske Lasse Spangs Olsens hemningsløse “Gamle menn i nye biler”. Om komedie er riktig klassifisering, kan imidlertid diskuteres. Jeg lo én gang.

På sitt svarte livsvisdomsvis, ifølge regissør Øystein Karlsen selv bygget på erfaringer med eget svartsinn, oppsummeres “Fuck Up” slik: Mennesker er den arten som lærer minst av seg selv. Det er fordi vi ikke trenger det, vi har ingen andre fiender enn oss selv.