4
Norges svar på “Kongens tale”

Tittel:
Limbo
Sjanger:
Drama
Varighet:
1 t. 45 min.
Aldersgrense:
11
Skuespillere:
  • Line Verndal
  • Henrik Rafaelsen
  • Lena Endre
  • Bryan Brown
Regissør:
Maria Sødahl

“Limbo” gikk nemlig ikke tomhendt hjem fra Amanda-utdelingen. Ti nominasjoner – fire priser. Hadde det ikke vært for at prisutdelingen fant sted i Norge, ville kanskje dette vært en god indikasjon på en enda bedre film.

I prisutdelingens lys kan “Limbo” sammenliknes med “Kongens tale”. Men utover det har de fint lite til felles. Kanskje bortsett fra ålreite skuespillerprestasjoner. Det er jo på det punktet “Limbo” tok de litt større prisene og. Line Verndal og Lena endre vant for henholdvis beste kvinnelige hovedrolle og birolle. I tillegg var Bryan Brown nominert til beste mannlige birolle. Henrik Rafaelsen vant i kategorien beste mannlige hovedrolle – riktignok for filmen “Sykt lykkelig”. Likevel.

Historien spinnes rundt en sivilingeniørs arbeid i Trinidad, men kanskje i størst grad om ingeniørens kone og to barn. Familien flytter ned til den eksotiske øya etter å ha vært adskilt fra mannen i seks måneder. Og det tar ikke lang tid før det kommer fram at mannen har hatt en aldri så liten affære.

Dét er vanskelig å svelge. Og det er nettopp denne fordøyelsen vi får et omhyggelig innblikk i.

Skuespillerprestasjonene er som sagt gode. Historien er på sett og vis hverdagslig, da den på ingen måte er unik. Det kryr nok av liknende tilfeller der ute. Interessant å følge regissør Maria Sødahls filmatisering.

Men det blir jo litt trist og håpløst. Standard underholdningselementer er utelatt og spørsmålet om kvalitet faller derfor tungt på skuldrene til Sødahl og skuespillerne. Det er sånn sett et imponerende utfall. For selv om det ikke er noe voldsomt driv i filmen, så er det interessant å følge utviklingen.

Jeg skulle uansett likt å gi filmen et terningkast opptil flere hakk bedre enn dette. “Årets norske film” bør nemlig være en sekser. Denne er langt unna.