3
Ny ferie på ferde

Tittel:
Vacation
Sjanger:
Komedie
Varighet:
1 t. 39 min.
Aldersgrense:
12
Skuespillere:
  • Ed Helms
  • Christina Applegate
  • Leslie Mann
  • Chevy Chase
Regissør:
John Francis Daley, Jonathan M. Goldstein

“Vacation” er som fellesferier flest: Sånn passe.

Det er rebooten ingen har bedt om. Med unntak av Chevy Chase. Bortsett fra den 71 år gamle humorpensjonisten, som etter å ha forlatt den tv-sendte genistreken “Community” har stått i front for klassikerpotensial som “Shelby: The Dog Who Saved Christmas”, er det få – om noen – som har holdt pusten i påvente av en ny “Vacation”.

Ikke at det hindrer Hollywood fra å børste støv av både Chase og oppskriften fra ’83. For ikke la markedsføringen lure deg: Nye “Vacarion” er fint lite annet enn en frimodig nyinnspilling av originalen.

Rusty, eldstemann i Griswold-slekta, har vokst opp og fått egen familie og medfølgende ferieplaner. Eller, egne og egne. Turen går i alle fall til Walley World, et reisemål Rusty har gode minner om fra den første “Vacation”-turen i ’83.

Jada, meta-alarmene uler. Men sett bort ifra felles reisemål og titulært identitetstyveri, minner ikke den nyoppussede “Vacation”-utgaven nevneverdig om de (i alle fall i to av fire tilfeller) klassiske National Lampoon-dagene. Det bladet er borte for lengst, det samme er håret til Chevy Chase.

Når det er sagt, har “Vacation” en scene eller to som kan føre til seriøse respirasjonsvansker. Å se Ed Helms forklare sin minstemann hva pedofili er, for dermed å sette teorien ut i praksis som wingman for eldstesønnen er direkte kostelige greier. Men i likhet med improklubb-scenen i ellers begredelige “Ted 2” er det et tilfelle av komisk gull blant en haug komisk kull.

Hva mer? Vel… Ed Helms er en ålreit familiefar, Christina Applegate en småmorsom husfrue, og Skyler Gisondo og Steele Stebbind et passelig irritabelt søskenpar. Det er i grunn ikke så mye mer å si om “Vacation”. Den ligner fellesferier flest i å aldri bli så bra som den kunne ha blitt.