4
Nyskapende konsertfilm

Tittel:
Metallica: Through the Never
Sjanger:
Dokumentar, Musikal, Thriller
Varighet:
1 t. 32 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Dane DeHaan
  • James Hetfield
  • Lars Ulrich
  • Kirk Hammett
  • Robert Trujillo
  • Jeremy Raymond
Regissør:
Nimród Antal

Konsertfilm kan være mer enn bare svette og spytt i 3D. Metallica har laget en fascinerende konsertfilm med en fiktiv sidehistorie.

Metallica har valgt å lage en litt annerledes konsertfilm. De har selv laget manuset om løpegutten Trip (Dane DeHaan), som hjelper til med det som går feil under konserten. Når en varebil går tom får bensin må han forlate konserten for å hente en mystisk pakke. Men ute i gatene har det brutt ut opptøyer mellom opprørerne og politiet, og han klarer å erte på seg lederen til opprørerne.

“Metallica: Through the Never” beviser at konsertfilmer kan være mer enn bare konsert. Filmen har lånt elementer fra skrekk- og thrillersjangerne og det gir filmen et særpreg. Ikke minst blir det en ganske original film- og musikkopplevelse. Sidehistorien tar deg med inn i noe annet. Sceneshowet til Metallica er imponerende, men utfordringene Trip møter gir oss en annerledes innlevelse i musikken.

Sceneshowet er så imponerende og energien i salen er så smittende at det kan bli frustrerende å klippe til Trips surrealistiske byvandring. Det er noe fascinerende ved bandmedlemmenes tilstedeværelse og kroppsspråk. Det er kanskje rart at jeg påpeker det, men ta bassisten Robert Trujillo for eksempel. Han virker mer som en varulv enn et menneske, og det kommer av hans kroppsspråk. Deres tilstedeværelse, og ikke minst publikummet, gjør konserten ganske levende. Derfor kan det bli noe frustrerende å gå tilbake til Trip.

Det er likevel en flott film- og musikkopplevelse. Noen har slaktet filmen og rådet leserne til å se “Some Kind of Monster” i stedet, men en venn av meg lo og sa at den var jo “griseharry”. Fra mitt ståsted ser jeg ikke helt formålet med å slakte dette. Men det er jo ikke til å legge skjul på at dette er en film for fansen. Det betyr heldigvis ikke at andre ikke kan sette pris på det.