Og de nominerte er …

Hvorfor? spør du kanskje. Vel – vi er ikke alltid like tilfredse med Akademiet eller HFPA. Og hva angår Amanda tror vi det er best om vi bare holder kjeft.

Dette er andre året på rad at filmsnakk.no deler ut Gullpapegøyen til dem som virkelig fortjener det – både internasjonalt og her i lille Norge. Prisen er med andre ord fremdeles ung, og den kan utvilsomt vokse seg større.

Prisutdelingen ville finne sted her på nettsida søndag 17. februar.

Kategoriene er noe forandret i år: Den største forandringen er at vi heretter også vil dele ut pris til beste norske skuespiller. Utfordringen er at det ikke akkurat kryr av dem – derfor har vi valgt å kalle prisen Susanne Sundførs skuespillerpris. Er du våken, klar og orientert makter du helt sikkert å klekke ut hvorfor. Men for deg som er litt fraværende kan vi røpe at skuespillerne skal vurderes og eventuelt vinne i kraft av å være skuespiller – ikke i kraft av å være mann eller kvinne.

Når det er sagt – og som sagt – det kryr ikke akkurat av kandidater, så en slik sammenslåing gagner alle bortsett fra bitre, norske skuespilleres middelmådige prestasjoner. Det skal vi kunne leve med.

Vi kårer selvsagt filmårets beste film, og vi har kommet fram til åtte solide kandidater. Det er kanskje innen denne kategorien at vi skiller oss mest ut fra de store prisutdelingene – for når vi kårer årets beste film mener vi det er essensielt at alle sjangre stiller med like muligheter. Når Oscar-Akademiet kårer beste film kårer de egentlig bare beste drama, og slik oppførsel ligger ikke helt for oss. Derfor vil dere finne filmer som “The Avengers”, “The Dark Knight Rises” og “Skyfall” blant våre nominerte.

I år som i fjor kårer vi også beste norske film. Kategorien har fem nominerte hvilket er vårt standardantall i øvrige kategorier.

“The Dark Knight Rises” er vår nominasjonsvinner – den har herved mottatt seks nominasjoner, to flere enn noen annen. Fem filmer deler annenplassen med fire nominasjoner hver: “The Master”, “Zero Dark Thirty”, “Skyfall”, “Historien om Pi” og “The Avengers.

Best av de norske filmene – på nominasjonsfronten, altså – er “Kon-Tiki” og “Kompani Orheim” som begge har mottatt tre nominasjoner hver. Ikke verst når det bare er to kategorier man kan nomineres i.

Hva synes du om nominasjonene?