4
Ole Brumm på knark

Tittel:
Ted
Sjanger:
Eventyr, Komedie
Varighet:
1 t. 46 min.
Aldersgrense:
11
Skuespillere:
  • Seth MacFarlane
  • Mark Wahlberg
  • Mila Kunis
  • Patrick Stewart
Regissør:
Seth MacFarlane

Fra Ole Brumm-skaper A. A. Milnes verste mareritt kommer Seth MacFarlanes “Ted”.

John Bennett er en upopulær liten gutt, som over alt annet ønsker seg en venn. Det ønsket oppfylles når kosebamsen Ted kommer til live, og gir John en ny bestevenn. Men nesten 30 år senere er John blitt voksen, og Ted er fortsatt der. Dog ikke like kosete. John må nå velge mellom bestekompisen og sin rålekre samboer som vil ha Ted ut.

Når Seth MacFarlane, skaperen av “Family Guy” skal lage bjørn bør alle bjørneelskere vifte febrilsk med varselflaggene. Ted er nemlig alt man ikke vil ha i en slik pelsdott, særlig ikke en myk og god kosebamse. I stedet får du en bjørn som bruker tida si på å drikke, pule, spy og sloss. Og det helt uten å være russ.

Men til tross for et genialt premiss, og en strålende første akt – “Ted” er ingen super film. Selv om det kryr av glosebruk du ikke finner i den norske skolens engelskpensum, føles “Ted” litt tilbakeholden. Det meste går i popkulturell humor som latterliggjør nåtidens trendkjendiser og nærer gamle sci-fi- og humorhelter. Det største savnet er den virkelig drøye humoren, den ene vitsen eller to som får deg til å sette popkornet i halsen av ren freidig- og fandenivoldskhet, slik vi kjenner fra MacFarlanes moderserie.

På den tekniske siden sitter absolutt alt. Seth MacFarlane er oppskriften på genial i rollen som Ted. Mila Kunis er fortsatt pen å se på og en god moralsk likevekt opp i det hele, mens Mark Wahlberg bekrefter seg som en skuespiller man aldri kan være helt sikker på.

Når sant skal sies er “Ted” en morsom og tidvis briljant filmopplevelse. Men man slipper likevel ikke unna tanken om at dette er et konsept man kunne fått litt mer ut av.