2
Om å gjøre å holde seg våken!

Tittel:
The Lady
Sjanger:
Drama, Biografi
Varighet:
2 t. 10 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Michelle Yeoh
  • David Thewlis
Regissør:
Luc Besson

Litt etter de biografiske storfilmene “J. Edgar” og “Jernkvinnen” slentrer Aung San Suu Kyi-forsøket “The Lady”. Ta med deg kaffe.

I korte trekk: Aung San Suu Kyi jager demokrati i et svært så udemokratisk Burma. Mennesker blir henrettet, lekt med til døden skiller dem ad og utsatt for livsfare kun ved å stikke fram nesa. Dét er historien vi gleder oss til å se – den grusomme, fæle realiteten som i årevis har vært et faktum.

Men det er ikke det vi får.

Vi får noe annet, noe overskyggende kjærlighetslogistikk som egentlig ikke betyr en dritt satt opp mot Den burmesiske ondskap. At det er langt mellom Burma og Aung San Suu Kyis familie i England er selvfølgelig uheldig, men når en biografisk film om fredsprisvinneren handler mer om hvilke fly det lønner seg å ta for å kjappest mulig kunne treffe sin kjære igjen – gang på gang – ja, så faller litt av vitsen bort. Det blir trøttandes, som vi sier i Vestfold.

Når det er sagt: Både Michelle Yeoh og David Thewlis gjør utmerkede rolleprestasjoner. De skal ikke klandres for filmens dustete utfall. Dét må trolig regissør Luc Besson (!) ta på sin kappe.