Oooooh – gjett om vi gleder oss!

Redaksjonen i filmsnakk.no har kranglet seg fram til lista over hva vi gleder oss mest til i 2013.

Oppfølgerne står sterkt i år, ingen tvil om det. På vår topp 10-liste er seks filmer rene oppfølgere. Det blir en del blockbustere på lista, og blockbusterens fremste evne har i grunnen aldri vært å innfri. Så la oss bare understreke at dette ikke er lista over hva vi tror blir årets beste filmer.

10. ANCHORMAN: THE LEGEND CONTINUES

Nesten ti år etter “Anchorman: The Legend of Ron Burgundy” kommer oppfølgeren, og blodfansen gleder seg noe voldsomt til å se Will Ferrell tilbake som nyhetsanker. Listas eneste rene komedie. I tillegg til obligatoriske Ferrell er Steve Carell, Christina Applegate og Paul Rudd selvsagt med på toeren. Og det er Adam McKays jobb å regissere oppfølgeren også.

9. THE WOLVERINE

“X-Men”-franchisen vokser seg stadig større, og mens vi venter på “X-Men: Days of Future Past” får vi nok en Wolverine-historie med Hugh Jackman påført sine faste kløtsjer og livsfarlige knoker. Denne gangen er det James Mangold som regisserer, og det er første gangen han beveger seg inn i “X-Men”-universet. Men med filmer som “3:10 to Yuma” og “Knight and Day” på actionsamvittigheten burde ting ligge til rette for ålreit underholdning.

8. THE HUNGER GAMES: CATCHING FIRE

Oppfølgeren til fjorårets “The Hunger Games” er det knyttet store forventninger til. Jennifer Lawrence vokser stadig i popularitet og bøkene om Katniss Everdeen og Peeta Mellark leses som aldri før. Mange spekulerer i om dette er franchisen som kan kapre “Twilight”-fansen, men vi tror den kan kapre de fleste, gitt at Francis Lawrence klarer å heve oppfølgeren eller i det minste fortsette i Gary Ross’ nokså markante fotspor. Lawrence laget jo “I Am Legend”, så helt ueffen er han ikke.

7. THE GREAT GATSBY

Så skal vi si hei til Baz Luhrmann igjen, mannen som ikke har laget spillefilm siden “Australia” i 2008 og “Moulin Rouge” før det (2001). Nå skal han regissere Leonardo DiCaprio i det som ser ut som et estetisk og fargerikt drama uten sidestykke. Carey Mulligan, Tobey Maguire, Isla Fisher og Joel Edgerton er med i ensemblet, så det lover temmelig bra. Men det vi legger mest vekt på er DiCaprios deltakelse – sett bort ifra “J. Edgar” er han stort sett utelukkende med i ordentlig bra filmer.

6. HOBBITEN: SMAUGS ØDEMARK

Vi kommer naturligvis ikke utenom “Hobbiten”-fortsettelsen. Desemberpremieren på den første filmen leverte det publikum ventet seg, og det er jo fortsettelsen som angivelig drar seg til. Vi blir introdusert for Benedict Cumberbatchs ymse bidrag, samt karakterer fjessatt av Luke Evans, Stephen Fry og Mikael Persbrandt – det blir jo spennende. “Smaugs ødemark” er nok ikke en like heftig tittel som “The Desolation of Smaug”, men det betyr forhåpentligvis lite.

5. IRON MAN 3

Endelig. Etter fjorårets “The Avengers” er det i år duket for vårt fjerde møte med Robert Downey Jr.’s Iron Man-karakter. I kan vel knapt bli noe annet enn et hyggelig gjensyn, for er det en karakter vi ikke blir lei av så er det nettopp han. Guy Pearce og Sir Ben Kingsley skal være med denne gangen, og basert på traileren kan vi nok vente oss en noe kjipere tilværelse for vårt playboy-geni. Så lenge det går bra til slutt …

4. STAR TREK INTO DARKNESS

“Star Trek”-universet fikk et nytt liv da J.J. Abrams startet fra scratch med spillefilm i 2009. I år kommer oppfølgeren, og selv om det skal godt gjøres å overgå eneren har årets film – kall den “Into Darkness” – det som ser veldig ut som en skikkelig skurk. Det er selvsagt ikke basert utelukkende på traileren, men mest på det faktum at Benedict Cumberbatch er skurken. Må bli bra, dette.

3. DJANGO UNCHAINED

Filmen er allerede godt tatt imot – en femmer her hos oss. Quentin Tarantinos etterlengtede slave-western var en av de filmene vi så mest fram til i 2013. Og nå som vi har sett kan vi jo også skjønne hvorfor. Christoph Waltz var tilnærmet like fornøyelig som han var i “Inglourious Basterds”, Leonardo DiCaprio var Oscar-verdig som plantasjeeieren Calvin Candie og Jamie Foxx – Django himself – har fått en ny vår som skuespiller.

2. MAN OF STEEL

Annenplassen går til Zack Snyders “Man of Steel”. Den innovative og vågale regissøren gikk på en smell med “Sucker Punch” i 2011, men nå er tiden inne for å slå tilbake, og det med et perfekt univers. Supermann skal endelig filmatiseres skikkelig – bare se på hvilke personer som er tilknyttet produksjonen: Christopher Nolan og David S. Goyer på manus, Hans Zimmer på soundtrack og Kevin Costner, Michael Shannon, Amy Adams og Russell Crowe foran kameraet. Så gjenstår det å se om Henry Cavill er moden nok til å ta et steg videre som skuespiller. Vi tror og håper det.

1. KICK-ASS 2

Helt øverst på lista vår, den filmen vi gleder oss aller mest til i 2013, er “Kick-Ass 2”. Eneren var noe helt nytt – en kontroversiell og blodig film, en film hvor Nicolas Cage for en stakket stund kom til sin rett og hvor humor og action blåste oss av banen. Effekten av overraskelsene ved eneren gjør en oppfølger svært vanskelig å lage, og når Matthew Vaughn ikke skal ha regien kan vi ikke annet enn å være litt skeptiske. Men tilegnelsen av Jim Carrey kan muligens veie opp. Vi håper i hvert fall det, og gleder oss skikkelig. Utropstegn.

________________________________________________________________________________________

Rett utenfor lista:

  • Thor: The Dark World
  • Les Misérables
  • World War Z
  • Now You See Me
  • Elysium
  • Pacific Rim
  • Sin City: A Dame to Kill For
  • The Incredible Burt Wonderstone
  • Stoker