5
Oscar-verdig fra ikke-nominerte Gyllenhaal

Tittel:
Nightcrawler
Sjanger:
Krim, Thriller
Varighet:
1 t. 57 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Jake Gyllenhaal
  • Rene Russo
  • Bill Paxton
  • Riz Ahmed
Regissør:
Dan Gilroy

Jake Gyllenhaal burde vinne noe for sin prestasjon i Dan Gilroys «Nightcrawler». Noe. Ett eller annet. Hva som helst. 

For 34-åringen gjør en av sine beste roller i karrieren. Om ikke den beste. Gyllenhaal (som faktisk uttales Gyllenholehey) er på toppen av sitt talent når han gis karakterer i mørkere filmer, som «Donnie Darko», «Zodiac» og «Prisoners». Og i «Nightcrawler» svartner det for fyren. På en god måte. I rollen som den ulykkesjagende og nærmest autistiske Louis Bloom er han elskverdig ekkel.

En dag finner Bloom sin indre evne. Han er pokker så god på å fange åsteder på tape og kveiler seg nærmere enn noen andre. Men på et tidspunkt blir grensen mellom etikk og kapital visket ut. Bloom trer over til å konstruere, og bli årsaken framfor observatøren.

«Nightcrawler» er før noe annet et Gyllenhaal-show, men den er unektelig et mediekritisk verk også. Ved hjelp av en (smått overdreven) frilansfotograf illustrerer filmen hvordan et umettelig nyhetsbehov hos mediene kan gi negative ringvirkninger. Det kan gi spillerom for den moralløse ryggrad. For psykopaten.

Gilroy peker også på hvordan amerikanske medier, som lever i en grotesk konkurransehverdag, velger sine saker ut ifra «lesevennlige» kriterier. Som at enkeltdrap i et hvitt nabolag fort prioriteres over dobbeltdrap i en mørkhudet gate. Uten å sitte på konkret empiri blir du fort sittende å tenke; det høres faktisk ikke helt feil ut … Hvor ille det enn høres ut. Filmen kan tolkes som en syrlig kommentar på medienes sjokkartede vinklinger.

Uansett hvor presis satiren måtte være – dette er et enmannsshow fra en natteravende einstøing. Gyllenhaal er iskald og kalkulert, med fokus i blikket og tunge som lest opp fra en bruksanvisning. Å slenge en sammenligning i retning Kevin Spaceys «Jon Doe» fra «Seven» gjør ingen av dem urett.

Han ble nå i hvert fall nominert til Golden Globe, den godeste Jake. Uten å vinne.

Skal det trekkes for noe skal det sies at det smøres i overkant tjukt på enkelte steder, samtidig som noen valg fra nyhetssjefen Ninas side, spilt av Rene Russo, sannsynligvis – for ikke å si forhåpentligvis – faller utenfor den rammen vi liker å kalle virkelighet.

I en alder av 55 år debuterer manusmannen Dan Gilroy bak regissørroret med «Nightcrawler». Han står tilbake med en film som provoserer og engasjerer.

Grattis, Dan. Dette fiksa du fint.