4
Overrasker ikke nok

Tittel:
Gangster Squad
Sjanger:
Action, Drama, Western
Varighet:
1 t. 53 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Sean Penn
  • Josh Brolin
  • Ryan Gosling
  • Emma Stone
  • Anthony Mackie
  • Giovanni Ribisi
  • Nick Nolte
Regissør:
Ruben Fleischer

Når rollelista og plottet er såpass oppe i dagen – ja, da bør jammen meg noe overraske oss. Hvis ikke får vi bare som ventet. Og det er bare-bare.

Se likevel for deg at hendene dine er bundet fast med kjetting til en brummende førtitalls veteranbil. Og at beina dine er tilsvarende bundet fast til en annen – som står vendt i motsatt retning. Midt mellom bilene ligger du, langstrakt, i prat med byens slemmeste mann. Det er ingen hyggelig prat, og det går sakte, men sikkert opp for deg at det trolig er din siste.

I det øyeblikket du innser at livet ditt ikke kan reddes … hva føler du da? Hva sier du? Og mest av alt: Hva tenker du om hvordan kroppen din vil splittes idet hestekreftene i de to veteranbilene river deg fra hverandre?

Åpningsscenen i “Gangster Squad” inneholder to overraskelser: 1) At man viser en mann som blir revet fra hverandre på denne måten – snakk om legge lista høyt. Og 2) At mannen splittes akkurat det ene stedet jeg trodde ville holde lengst. Men jeg er ingen anatomiekspert.

Resten av filmen byr dessverre på få overraskelser. Det betyr ikke at den ikke er kul eller underholdende, for utgangspunktet er jo anstendig. For å kneble byens største mafiaboss, Mickey Cohen (Sean Penn), må L.A.P.D. iverksette en ultrahemmelig liten elitegruppe som kan stikke kjepper i hjulene på mafiaen. Eller shotgun i kjeften, om du vil.

Skuespillerne er stilige, spesielt Sean Penn som storskurk, og bildene er deilig lyssatt. Den visuelle opplevelsen, satt i et fargerikt og nokså tidsriktig Los Angeles, er av høy klasse – på randen til ren underholdning i seg selv. Noen vil på generelt grunnlag kanskje se på det som laber kompensasjon for middelmådige historier og dårlig skuespill, men “Gangster Squad” har ingen store slike svakheter. Det var bare det med mangelen på overraskelser. Og nerve. Når sant skal sies må også det nevnes.

Oppsummert er “Gangster Squad” med andre ord en aldri så liten skuffelse. Men med forventninger så store som mine er ikke resultatet helt bak mål likevel.