3
På død og liv

Tittel:
Bambieffekten
Sjanger:
Drama
Varighet:
1 t. 30 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Viktoria Winge
  • Julia Schacht
  • Kristoffer Joner
  • Ane Dahl Torp
  • Knut Joner
Regissør:
Øystein Stene

Selvmord er alvorlige saker. Utvilsomt et vanskelig tema å lage film om. “Bambieffekten” er et godt eksempel på det.

Veronica og Cecilie har begge et ønske om å begå selvmord. De møtes på internett og inngår en dødspakt hvilket innebærer en siste ferie på Tjøme, samt et videokamera til å dokumentere “feriedagene”. Det er utelukkende opptakene fra dette videokameraet vi ser i filmen.

Vi vet jo fra tidligere at denne løsningen kan fungere godt. Bare se på “Trolljegeren”. Eller “Cloverfield” for den saks skyld. Settingen i “Bambieffekten” er imidlertid helt annerledes. Opptakene inneholder verken tusseladder, ranglefanter eller annen form for mystikk. Dermed stilles det forholdsvis store krav til det som blir igjen – de to jentene og de idylliske omgivelsene. Skuespillerne leverer heldigvis bra, men de slipper unna de største utfordringene. Sånn sett et noe feigt manus, som jeg – selvfølgelig – bare kan anta at ikke gir noe godt bilde av virkelighetens alvor i slike situasjoner.

Når alt kommer til alt klarer uansett ikke regissør Øystein Stene å gjøre dramatikken særlig interessant. Jeg inntar fort en “bli ferdig!”-holdning, og på kino er det sjelden et godt tegn.