4
Pedagogisk i bikuben

Tittel:
Bien Maja på eventyr
Sjanger:
Animasjon, Familie
Varighet:
1 t. 29 min.
Aldersgrense:
Tillatt for alle
Regissør:
Alexs Stadermann
Norske stemmer:
  • Siri Nilsen

“Bien Maja på eventyr” definerer sin egen handling og spenning i tittelen. Det er litt pretensiøst, men likevel ikke helt feil: Maja er på eventyr.

Vi følger henne faktisk fra hennes egen spede begynnelse når hun kravler ut av klekkerommet (?) for første gang. Herfra går det fort. Hun settes inn i hvordan samfunnet fungerer og hvordan bier absolutt bør forholde seg til det strenge hierarkiet i bikuben.

Og der skal man i alle fall ikke ha det moro.

Det er ikke akkurat nyskapende tematikk, men målgruppas småbarn vil likevel kunne få noe ut av dette.

Biekolonien har et aggressivt forhold til nabovepsene, og Maja blir naturligvis dytta midt oppi konflikten. I denne sammenheng kommer temaer som fordommer, fremmedfrykt og lojalitet ganske naturlig, og blir presentert på en enkel og passe nyansert måte.

Filmens handling utvikler seg akkurat dit man forventer, og det kan hende at selv målgruppa kan bli litt skuffa over mangel på overraskelsesmomenter.

Stilen i filmen er akkurat den samme som vi kjenner fra TV-serien om bien Maja, og den gjør seg ikke like godt på storskjerm – der vi har blitt bortskjemt av Disney og Dreamworks. Dette lille, tyske animasjonsstudioet gjør så godt de kan med de ressursene de har, og resultatet blir helt OK: Komiske situasjoner sitter ikke helt så godt som de kunne gjort, men vi skjønner likevel poenget.

Filmens største svakhet er sangnumrene, men dette skyldes kanskje først og fremst oversettelsen og de norske stemmeskuespillerne. Det er litt overraskende, i og med at Siri Nilsen låner stemmen sin til Maja. Hun høres i det minste ut som en ung og uerfaren liten bie.

I sin politiske korrekthet henvender “Bien Maja på eventyr” seg til den unge målgruppa på en hensiktsmessig måte. Mye moral er fletta inn i en klassisk historie om snille og slemme og vennskap dem imellom.

Men uheldigvis er ikke filmen like fornøyelig som den er pedagogisk (men det sier ikke så mye, for den er ganske så pedagogisk).