4
Poetisk dokumentar

Tittel:
Ole Bull – Himmelstormeren
Sjanger:
Dokumentar
Varighet:
1 t. 36 min.
Aldersgrense:
Tillatt for alle
Skuespillere:
  • Bjørn Wilberg Andersen
  • Andrea Bræin Hovig
  • Preben Olram
  • Sven Nordin
  • Ninja Benneche
Regissør:
Aslak Aarhus

En spennende historie om det norske stortalentet.

Å lage dokumentar om personer fra fordums dager er ingen enkel ting. For hvordan gir man liv til fotografier, malerier, tegninger og gamle brev uten at det minner for mye om en middels skoletime? I “Ole Bull – Himmelstormeren” er det gjort et imponerende stykke arbeid, der den fantastiske historien om den norske verdensstjernen, fiolinisten og komponisten Ole Bull (1810-1880) er noe langt mer enn en trettende leksjon.

Bull var en musikalsk begavelse med velutviklet talent for markedsføring. Han ble enormt ettertraktet, men berømmelsen kostet. Særlig familien led, og i denne dokumentaren har familieforholdene, i tillegg til beretninger om hans musikalske utvikling, blitt viet stor plass. Opplesning av korrespondansen mellom ham og hustruen, franske Félicie, driver historien fremover. Brevene leses godt av Andrea Bræin Hovig og Bjørn Wilberg Andersen, og det at vi aldri ser noen dramatisering av personene, bare hører stemmene, øker følelsen av autentisitet.

En annen liten genistrek filmskaperne har gjort, er å få med seg en av Skandinavias fremste fiolinister, Henning Kraggerud, til å tolke Ole Bulls verker. Kraggerud er med på reisen i verdensstjernens fotspor: Vi ser ham spille i Havanna på Cuba, og på toppen av Kheopspyramiden i Egypt. Filmteamet har dessuten besøkt både Frankrike og stedet der Bull opprettet en koloni i USA. Også gamle fotografier – her fremstilt med en levende, nesten tredimensjonal, dybde – og annet arkivmateriale er med på å gjøre denne dokumentaren til en informativ, interessant og, faktisk, en poetisk opplevelse. For dem som kan la seg totalt henføre av Ole Bulls musikk må dette være en opplevelse av de sjeldne. For oss andre er det en fin måte å få kjennskap til en av våre store kunstnere.