3
Potensialet går til spille

Tittel:
99 Homes
Sjanger:
Drama, Thriller
Varighet:
1 t. 52 min.
Aldersgrense:
12
Skuespillere:
  • Andrew Garfield
  • Michael Shannon
  • Laura Dern
  • Tim Guinee
  • Noah Lomax
Regissør:
Ramin Bahrani

I USA blir folk kastet ut av hjemmene sine. Ikke kult, verken om du blir kastet ut eller er den som kaster andre ut.

Med Andrew Garfield, Michael Shannon og Laura Dern i hovedrollene, kunne nesten hva som helst blitt interessant på film. Dette er flinke folk. Og har man flinke folk foran kamera og et interessant tema på agendaen – da skulle det bare være å forvalte potensialet skikkelig. Synd og skam når det ikke skjer.

Temaet er nemlig utkasting—eller fattigdom, om man ser litt større på det. Først treffer vi en iskald eiendomsmegler (Michael Shannon) som tjener gode penger på å dra folk ut av hjemmene sine, bytte lås på dørene og skylde på banken. Så møter vi en ung fattiglus (Andrew Garfield) som bor sammen med sønnen og moren sin (Laura Dern) i det som har vært familiehjemmet deres i generasjoner. Du kan jo gjette én gang; tror du banken bryr seg om folks familiehjem?

Nei, du ser hvor det bærer.

Hvis du har kikket litt på amerikansk TV-reality de seneste årene, vet du at folk som åpner døra til hjemmene sine tror de har full kontroll på saken – uavhengig av om de vet hva saken er – kun i kraft av å befinne seg innenfor egen dørterskel. Når man så brått blir fortalt at banken har tatt over huset og at man derfor anses som inntrengere, prosesseres ikke informasjonen fort nok til at den rasjonelle responsen slipper fri. Spesielt ikke hvis man er en av dem som har satt seg selv i denne situasjonen.

Heldigvis for vår unge fattiglus, besitter han stor allsidighet som håndverker. Spørsmålet er hvordan han skal få brukt denne – det er jo ingen som hyrer folk for tiden.

Han får brukt seg, men om denne nye retningen kan karakteriseres som en rasjonell respons … er heller tvilsomt.

Som sagt, temaet er interessant nok. Men regissør Ramin Bahrani har ikke klart å skape en kurve som holder filmen interessant. “99 Homes” er i grunnen ganske døll. Hadde man klart å plante noen få elementer i historien som vi seere kunne identifisere oss litt med—én skikkelig god avgjørelse, for eksempel—ville nok følelsen vi sitter igjen med til slutt vært betraktelig bedre.

Her er det dessverre slik at han smarte er slem, han søte er dum og hun som burde vært takknemlig er både dum og utakknemlig. Slikt blir litt vanskelig å like. Når det er sagt blir alle disse kjipe rollefigurene godt spilt av respektive kvalitetsskuespillere – som vi selvsagt ser fram til å se igjen.