5
Prest og en plage

Tittel:
Calvary - Golgata
Sjanger:
Drama
Varighet:
1 t. 40 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Brendan Gleeson
  • Kelly Reilly
  • Aidan Gillen
  • Domhnall Gleeson
  • Chris O'Dowd
  • Dylan Moran
Regissør:
John Michael McDonagh

“Calvary – Golgata” er noe så sjeldent som en drapsetterforskning uten et lik, men er langt bedre enn mange av sine kadaverfylte kolleger. 

Like sikkert som at en sexskandale i kirken finner veien til pressen, kommer en film som behandler temaet. Vi befinner oss i Irland i kjølvannet av finanskrisen og kirkens rekordforsøk i antall overgrepssaker. Regissør John Michael McDonagh bruker emnet som bakteppe og et stille spark i mellomgulvet, framfor en altoppslukende pekefinger. Lurt.

I filmens første scene blir presten James, spilt av Brendan Gleeson, den uheldige mottaker av et skriftemål selv en mor ville slitt med å elske. Om en uke skal skrifteren drepe presten fordi vedkommende som barn ble mishandlet av en nå avdød prest. James vet hvem skrifteren er. Vi vet ikke. James tar det med knusende ro. Vi gjør det ikke.

Starten blir utgangspunkt for en rekke bekjentskaper og dialoger med det irske samfunns miserabler. James er langt ifra feilfri selv, men fremstår som klippen i en bygd som det slår mot med kraftige bølger. Alle sliter med sitt, om enn noe overdimensjonert. Slakteren. Legen. Datteren. Bareieren. Utroskap. Likskjending. Homofili. Selvmord.

De er kanskje i overkant karikert til å falle under realismens favn – det er da virkelig ikke så mange raringer på en og samme plass, men problemstillingene er menneskelige nok til at vi svelger – om ikke en hel kamel, så i alle fall en lama.

Det hele er uansett kun en ramme som tillater Gleeson å gjøre en av sine beste prestasjoner noensinne. Den aldrende “Harry Potter”-stjernen er enestående der han står standhaftig i vinden som samfunnets trygge havn og klagemur. Sjelden er rynkene til Gleeson billedlagt med så mye kjærlighet. Det samme kan for så vidt sies om det irske landskapet. Shout-out til cinematograf Larry Smith, som tidligere har jobbet på filmer som “Bronson” og “Out of the Furnace”, for sin evne til å gjøre et møkkaværherjet høl til noe vakkert og stemningsfullt.

Det er både interessant, mørkt og morsomt å se hvordan James forsøker å se det beste i individet, som igjen gjør alt for å blottlegge sin skakkjørte natur. Hvordan han tilsynelatende går sin skjebne i møte med knusende ro, samtidig som vi undres om han virkelig vil gjøre det ultimate offer; å bøte for andres synder. Det er spennende å leke med tanken McDonagh åpenbart forsøker å plante: Hva er egentlig behovet for en prest i en verden hvor ingen lenger venter på Jesus?

Nei folkens. Denne må ses. It’s Gleeson season.

“Calvary” er for øvrig rett utenfor murene i Jerusalem. Der Jesus ble korsfestet.