Prisutdelinger


Vi følger naturligvis årets prisutdelinger tett og gir deg full oversikt over nominasjoner, prisvinnere – for ikke å snakke om filmsnakk.no’s egne vinnere.

____________________________________________________________________

Først og fremst for vår egen del, men nyttig for andre også: En liten oversikt over verdens mest toneangivende filmprisutdelinger.

Til å begynne med har vi den velkjente Oscar-utdelingen. I år, 2. mars, avholdes den for 86. gang. Utdelingen går også under navnet Academy Awards, trolig fordi det er Academy of Motion Picture Arts and Sciences som deler ut prisene. Utdelingen finner stort sett sted i Kodak Theatre i Los Angeles og blant dens priser henger beste film, beste regi, beste mannlige hovedrolle og beste kvinnelige hovedrolle høyest.

Ikke fullt  markant, men likevel storslagen – Golden Globe. Utdelingen finner som regel sted en måneds tid før Oscar og er på sett og vis en liten, men fullverdig oppvarmer. Årets utdeling blir nummer 71 i rekken og det er HFPA (Hollywood Foreign Press Association) som deler ut prisene på Beverly Hilton Hotel i Beverly Hills. Golden Globe-statuetten deles for øvrig også ut til TV-bransjen og gir sånn sett Emmy-statuetten kamp om å være gjevest.

Og midt mellom Oscar-showet og Golden Globe-utdelingen avholdes BAFTA, eller British Academy of Film and Television Arts sin årlige prisutdeling. Denne finner sted i London og i nyere tid i Royal Opera House i Covent Garden. Det stolte britiske akademiet sørger årlig for at britiske filmer kommer godt ut av arrangementet – dette gjennom et lite knippe priser som kun går til britiske produksjoner, deriblant prisen Outstanding British Film.

Den første utdelingen i året var – hvert fall i år (2012) – Critics’ Choice Awards. Eller egentlig heter det Broadcast Film Critics Association (BFCA) Awards, men i likhet med de andre utdelingene har navnet blitt noe forkortet opp igjennom. Arrangørene fryder seg årlig over muligheten til å “tippe” eller foreslå hvordan Oscar-nominasjonene vil se ut – og dette gjøres gjennom BFCAs egne nominasjoner. Alltid like moro å se hvor rett man har.

Helt i slutten av januar er det duket for Screen Actors Guild Awards, utdelingen hvor skuespillere både innen film og TV hedrer sine egne. Her kårer man altså ikke årets beste film eller beste sminke og musikk, men kun skuespillerprestasjoner. Det gis imidlertid priser både til individuelle skuespillere og til film- eller serieensemble. Shrine Exposition Center i Hollywood er vertskap for arrangementet.

Man skal heller ikke kimse ad Independent Spirit Awards. Prisutdelingens fremste ønske er å hedre kreative sjeler som jobber utenfor de store filmstudioene – hvilket ofte resulterer i såkalte indiefilmer. Det er Film Independent som deler ut prisene og dette skjer i motsetning til de andre utdelingene i – hold deg fast – et telt. Gjerne på en strand i Los Angeles. Prisene for øvrig minner svært mye om Oscar sine.

Utover disse rene prisutdelingene finnes det også en del store filmfestivaler verden over. Også her kan de beste filmene stikke av med pris. Filmfestivalen i Cannes for eksempel arrangeres årlig, stort sett i mai, og det er stor heder og ære til vinneren av den prestisjetunge Gullpalmen, eller Palme d’Or som det heter på fransk. I tillegg honoreres også beste regissør og mannlige og kvinnelige skuespiller, samt en del annet.

Også i Venezia foregår det noe liknende i løpet av året. Filmfestivalen i Venezia ble i fjor, i slutten av august, arrangert for 64. gang og er dermed verdens eldste festival av sitt slag. Her er det ingen palme det kjempes om, men en løve – Leone d’Oro – Gulløven. Det kjempes riktignok om en sølvløve samt diverse andre priser også, hvorav beste regissør og beste mannlige og kvinnelige skuespiller. Festivalen var for øvrig først ute med å gi ut pris for bruk av 3D i spillefilm.

Til slutt i denne oversikten tar vi med den selvskrevne Filmfestivalen i Berlin. Den ble startet opp i Vest-Tyskland i 1951 og står i dag som den største av sitt slag – ikke bare fordi festivalen viser mange mange hundre filmer, men også fordi den tiltrekker seg vanvittig mye folk. 20 filmer kjemper hvert år om Gullbjørnen og regissører og skuespillere kan også her motta pris hvis de fortjener det. Festivalen finner sted i februar.