5
Rå, rullende rynker

Tittel:
Opprørske oldemødre
Sjanger:
Dokumentar
Varighet:
1 t. 18. min
Aldersgrense:
Tillatt for alle
Skuespillere:
  • Shirley Morrison
  • Hinda Kipnis
Regissør:
Håvard Bustnes

Ville du bedt en 90-åring i motordreven rullestol om å brenne i helvete? Nei.

Men dessverre er ikke alle som deg. For oldemødre med knirkestemme, leddgikt og generell nedadgående helsekurve er visstnok det mest provoserende som noen gang har beveget seg på tre hjul. Hvert fall for enkelte amerikanere. Så provoserende er de at duoen pådrar seg alt fra utkastelser fra forelesning til drapstrusler fra de velstående.

Ja, vi snakker fortsatt om to oldemødre. Bestevenninnene Shirley og Hinda på henholdsvis 90 og 84 år. Sammen reiser de på kryss og tvers av USA for å finne svaret på spørsmålet mange vil fortrenge; kan den økonomiske veksten fortsette for evig og alltid? Og hvordan får man økonomisk vekst? Gamlemødrene gjør det av den edleste grunn; for å få vite hvilken verden barnebarn og oldebarn vokser opp i når de selv er gått bort.

Svaret er visstnok forbruk. Shopping, shopping og mer shopping. Et svar våre rynkete venner nekter å akseptere. Opprørskheten hos de to fører oss til møter med alskens interessante mennesker. Fra studenter og professorer til økonomer og økologer. Variasjonen i meningsinnholdet hos de ulike intervjuobjektene skaper en herlig kontrast mellom de som vil at menneskerasen skal handle til kanten av stupet og de som mener at førstnevnte er årsaken, og ikke løsningen på problemet.

Filmens høydepunkt er når duoen melder seg på den årlige Wall Street-middagen hvor hele finansfiffen samles for å bruse med fjærene. Midt under middagen sniker Shirley, fremdeles 90 (!) år, seg opp på podiet med skjult kamera og begynner å stille panelet spørsmål. Hendelsene som følger er mildt sagt sjokkerende når drapstrusler og gloser som ikke lar seg gjengi på trykk kastes i Shirleys retning. Det gikk et aldri så lite gisp gjennom et ellers så stille pressekorps.

“Økonomisk vekst” er dokumentarens gjennomgående tema, men “Opprørske oldemødre” er like mye en beretning om vennskap, alderdom og frykten for å dø. Midt i all tematikken har regissør Håvard Bustnes gitt rom for å følge forholdet Shirley og Hinda imellom. Vi deler deres hverdagsproblemer, gleder og sorger. Når Hinda skal opereres og er redd for å ikke overleve er vi til stede. Vi er der når damene tar sitt potensielt siste farvel. Og det gjør et uutslettelig inntrykk.

“Opprørske oldemødre” er en hjertevarm fortelling om to rå damer som ønsker å gjøre en forskjell før deres tid er omme. At filmen vil gjøre nettopp det har jeg dog liten tro på, da jeg neppe tror verken Shirley eller Hinda vil bli husket i økonomenes skaller. Menneskerasen er nok for selvsikker og egoistisk. Men jeg skal nå i hvert fall huske disse to vidunderlige damene. Om ikke for det friske skråblikket de gir, så i hvert fall for denne vakre reisen Bustnes har billedlagt.

Det tok regissøren et kort Skype-møte for å avgjøre at Shirley og Hinda måtte bli dokumentarfilm. Det skjønner jeg godt. De er to meget likanes damer der de sneiler seg fram på hver sin el-scooter.