2
Rask og sinna i navnet

Tittel:
Fast & Furious 7
Sjanger:
Action
Varighet:
2 t. 17 min.
Aldersgrense:
11
Skuespillere:
  • Vin Diesel
  • Paul Walker
  • Jason Statham
  • Michelle Rodriguez
  • Jordana Brewster
  • Tyrese Gibson
  • Ludacris
  • Dwayne Johnson
  • Kurt Russell
Regissør:
James Wan

Tøff som toget. Stilig som en skurtresker.

“Fast & Furious 7” er rask og sinna i navnet, men slettes ikke i gavnet. Vi får raske biler og sinna sjåfører, men hastighet og lidenskap drukner allerede innledningsvis i melodramatisk grøt.

I rein WWE-wrestlingstil er vi nødt til å tvinge oss gjennom klein eksposisjon før vi kommer til godbitene. I forrige film fikk Owen Shaw deng, og nå vil storebror Deckard Shaw, i Jason Stathams vante skikkelse, hevne seg. Ikke nok med det, vel å merke. Noen fikk det for seg at “Die Hard 4.0” var en god film og implementerte datahacking inn i denne historien også. Det fungerte like godt denne gangen, uheldigvis.

Gjengen bestående av Dominic (Vin Diesel), Brian (Paul Walker) og de andre tøffingene må altså gjøre alt de kan for å redde seg selv fra engelsk hevngjerrighet. Med på laget får de Kurt Russel. Han spiller i all hovedsak seg selv – selvfølgelig.

Når sant skal sies trenger man ikke nødvendigvis en historie som er like original og spennende som stuntene som utføres. En actionfilm er en actionfilm. Det blir likevel problematisk når den utilsiktede dødsdårlige historien går utover actionscenene. Den stjeler rett og slett for mye tid.

“Fast & Furious 7” har fire actionsekvenser. Den første er forholdsvis kort, med Dwayne “The Rock” Johnson og Jason Statham som slår løs på hverandre. De tre andre foregår i Aserbajdsjan, Midtøsten og L.A. og er alle bilsekvenser med noe håndgemeng involvert. Disse har snev av kreativitet i seg, men lider av at hvem som helst kan finne på et stunt som er både originalt og helt dustete. Som å hoppe fallskjerm i bil.

Slåsskampene er slitsomme. Mangel på koreografi korrigeres med frantisk klipping. Regissør James Wan er god på stressende glimt i angstfylte grøssere, men å gjøre det samme i en voldsdans blir for dumt.

Dødtiden mellom actionen er fylt til randen av Tyrese Gibson i rollen som Jar-Jar Binks, Michelle Rodriguez i rollen som skuespiller og Vin Diesel som leverer replikker vi pleier å finne på katteplakater hos dårlige selvhjelpscoacher. Dette oppsummerer for øvrig historien også.

Filmen er tøff. Det skal den ha. På samme måte som han gutten på ungdomsskolen som sægga mest. Han var også tøff.

Det aller beste ved filmen er den siste hilsenen til Paul Walker, som døde før innspillinga var ferdig. Den er smakfull og stilig – i enorm kontrast til resten av filmen.