3
Realistisk, men enkel

Tittel:
Kapringen
Sjanger:
Drama, Thriller
Varighet:
1 t. 39 min.
Aldersgrense:
11
Skuespillere:
  • Johan Philip Asbæk
Regissør:
Tobias Lindholm

Det prisbelønte danske dramaet “Kapringen” er både velspilt og skremmende. Men billige løsninger ødelegger opplevelsen.

Det ligger i tittelen, en kapring er på gang. Det er et gammelt dansk skip uten stor verdi som blir kapret, ikke overraskende av somaliske pirater. Vi følger to hovedpersoner: Kokken på skipet – Mikkel Hartmann, og sjefen i rederiet – Peter Ludvigsen. To kraftfulle prestasjoner som sammen er bærebjelken i hele produksjonen. Honnør til Johan Philip Asbæk og Søren Malling for det.

Når det kaprede skipet viser seg å være et dårlig forhandlingsobjekt benytter piratene seg av plan B (som sikkert alltid var plan A) – livene til folka om bord. Da blir det tøft i alle bauger og kanter. Mentalt sett for Peter Ludvigsen – som leder forhandlingene fra konferanserommet i København. Både fysisk og mentalt sett for kokken Mikkel.

Utvilsomt en dramatisk handling. Det er ikke vanskelig å forstå hvilken spenning rollefigurene har hengende over seg. Det som imidlertid er vanskelig … er å føle den selv. Joda – snev av frustrasjon over piratenes fraværende evne til å være medspillere. Men ikke veldig mye mer.

At selve kapringen ikke er filmatisert kan naturligvis være noe av forklaringen. Filmen heter “Kapringen”, men her er det bare før og etter. Og jeg som lurte litt på hvordan piratene faktisk gjør dette. Hva annet enn skuffende og billig blir da opplevelsen?

Penger spart er penger tjent … men ikke her. Her tror jeg man hadde tjent på å vise fram det som faktisk skjedde, i all sin grufullhet. For utover denne storslagne mangelen grenser filmen mot alle tiders. En troverdig, nesten dokumentarisk, formidling av prosessen fortrinnsvis etter kapringen.