3
Repetisjonsvennlig glitter og stas

Tittel:
Tingeling og sjørøverfeen
Sjanger:
Animasjon, Familie
Varighet:
1 t. 17 min.
Aldersgrense:
Tillatt for alle
Regissør:
Peggy Holmes
Originalstemmer:
 • Lucy Hale
 • Christina Hendricks
 • Tom Hiddleston
 • Matt Lanter
 • Lucy Liu
 • Mae Whitman
Norske stemmer:
 • Emilie Christensen
 • Tiril Heide-Steen
 • Henriette Brusgaard
 • Jon Bjørnstad
 • Jon Niklas Rønning

Glem Disney-prinsessene – nå er det feer som gjelder. Her er enda en film om Tingeling og vennene hennes.

Hun lille venninna til Peter Pan har fått sin egen Disney-franchise. De gamle tegnefilmprinsessene kommer jo tross alt fra hvert sitt univers, og det blir kanskje litt rart at havfruen Ariel og indianerdamen Pocahontas plutselig er bestevenninner. Feer derimot! De kan bli så mange som filmskaperne har fantasi til å finne på, de kommer i ulike farger, har ulike egenskaper, og alle bor i den samme “Drømmehagen”. Hvilken fe er din favoritt? – Sånt blir det business av.

Denne gangen er det Tingelings venninne Zarina som er hovedpersonen. Hun er støvvokterfe, en av de mindre glamorøse arbeidsoppgavene i feenes verden, later det til. I alle fall er hun mer interessert i å eksperimentere med støvet (“Tenk om vi kunne lage rosa støv!”) enn å produsere det.

Tryllestøvet gjør at feene kan fly, det vet jo alle. Men i bunn og grunn er det bare glitter. Magisk glitter, altså. Dermed kan aaalt i hele filmen dekkes i glitter og stas! Femåringen i meg fryder seg.

Dagens tjue år eldre versjon trekker bare litt på skuldrene. Dette er altså slik det skal være. En tvers gjennom jentete film, med et budskap om at det er kult å gå sin egen vei og være seg selv, men at man trenger venner for å komme seg ut av knipene likevel. Vennene er små feer med glitter, kjoler og gispende dramatiske stemmer en glamourmodell verdig.

Disney skal ha poeng for at jentene tross alt er litt tøffe også. Hovedpersonen rømmer og blir sjørøverkaptein, og de andre er heller ikke fremmed for å svinge sverdet når det trengs. Et passe morsomt krydder til en historie som følger standardoppskriften til punkt og prikke, er møtet med en framtidig Kaptein Krok og den tikkende krokodillen.

“Tingeling og sjørøverfeen” er selvfølgelig en sikker vinner hos alle femåringer der ute, for denne filmen kan sees igjen og igjen og igjen. Det er spennende, det er morsomt, det synges og det glitrer. Men en familiefilm er det ikke, for Tingeling og vennene har en snever målgruppe de skal nå. At pengene ligger i å kynisk rette seg mot små jenter som kan samle på alskens produkter med sin yndlingsfe er en annen diskusjon.

Nummer seks (etter min opptelling) i rekken av Tingeling-filmer blir nok langt fra den siste. Ei heller vil den gå inn i klassikerarkivet til Disney, uansett hvor mye glitter de strør på.