5
Rihanna ødelegger litt, men dette er uansett dritfett

Tittel:
Battleship
Sjanger:
Action, Alien, Science fiction
Varighet:
2 t. 11 min.
Aldersgrense:
11
Skuespillere:
  • Taylor Kitsch
  • Alexander Skarsgård
  • Liam Neeson
  • Rihanna
  • Brooklyn Decker
Regissør:
Peter Berg

Årets første svære blockbuster “Battleship” har premiere i kveld. Ikke tro du vil forstå meningen med livet, men ta likevel turen, og sett deg like gjerne ytterst på setet først som sist.

“Battleship” er noe så snodig som en brettspillbasert film, men det er ikke dermed sagt at kjennskap til spillet er nødvendig. Filmen står finfint på egne ben. Vi skal til Pearl Harbor og Hawaii, der USAs stolte marine arrangerer verdensomspennende marinekrigsleker. Japanerne er blant annet tilbake – denne gangen uten skumle hensikter.

Det finnes imidlertid andre med skumle hensikter. Jada, aliens. Nærmere sagt høyteknologisk omkransede aliens med dritfancy fartøy og julenisseskjegg. Og vår verdens borgere har åpenbart ikke vært særlig snille i år, for alt de utenomjordiske har med seg av gaver er drapsvåpen av en annen verden – i dobbel forstand.

Men de besøkende kunne trolig invadert jorden fra et bedre sted. For disse krigshungrige marinefolka går ikke av veien for et sjøslag. Og her er alle samlet. Vel – det har en forklaring: Aliens’a (finnes det et bedre ord for aliens i bestemt form som ikke er ‘marsboerne’?) må nemlig ta i bruk en spesiell NASA-utpost for å kunne sende en “velkommen etter!”-beskjed hjem til egen planet. Dét må forhindres.

Historien betyr ikke allverden, men spenningen lar seg forsterke av den. Om de besøkende får sendt signalet er det ganske enkelt over og ut for vår rases eksistens.

Taylor Kitsch har fått hovedrollen også her. Han reddet ikke “John Carter” fra å bli tidenes tapsprosjekt og han hever heller ikke denne. Egentlig forstår jeg ikke hvorfor han plutselig er så stjerne – han eier jo ikke utstråling. Sikkert derfor han får disse hybridrollene hvor helte- og dustestatus går hånd i hånd.

Heldigvis renner det over av sjarme fra Alexander Skarsgård, Liam Neeson og Hollywoods nye sexbabe Brooklyn Decker. De gir oss grunn til å heie på menneskeheten. Rihanna derimot er bare tåpelig – bare se på bildet over.

“Battleship” representerer et ‘endelig!’ for alieninvasion-filmene. Miksen av action, drama og humor er tilnærmet optimal, de besøkende tilfredsstiller med både utseende og teknologi og helheten får meg til å sitre av spenning. Vi må nok tilbake til “Independance Day” for å finne et heldigere utfall – og det er 16 år siden.