6
Ring viltnemda!

Tittel:
The Wolf of Wall Street
Sjanger:
Biografi, Drama
Varighet:
2 t. 59 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Leonardo DiCaprio
  • Jonah Hill
  • Margot Robbie
  • Matthew Conaughey
  • Kyle Chandler
  • Jean Dujardin
  • Jon Bernthal
Regissør:
Martin Scorsese

Det må streng rovdyrpolitikk til for å stoppe Leonardo DiCaprio.

I det femte samarbeidet med mester-med-stor-M-regissør Martin Scorsese, drar nemlig den tidligere posterboy’en fram en prestasjon det lukter brannsalg på billettkontoret av.

DiCaprio har aldri vært bedre enn han er som Jordan Belfort – Wall Street-drittsekken med en drøy fetisj på lommebokas BMI. Problemene baller seg imidlertid opp når også lovlydigheten går ned pengesluket, og plutselig lander Belforts lyssky aktiviteter under skrivebordslampa til FBI-agenten Patrick Denham.

“The Wolf of Wall Street” er det femte samarbeidet mellom Scorsese og DiCaprio. Det er også et av de aller beste. Det burde i grunnen si mer enn nok, når de andre på lista er filmer som “The Departed” og “The Aviator”.

Ikke det? Nei vel. Da hjelper det kanskje å si at “The Wolf of Wall Street” er noe av det beste som har skjedd norske kinoer siden Miley Cyrus kalte seg Hannah Montana.

“The Wolf of Wall Street” er langt fra “nok en film” om aksjehandel på Wall Street. Denne er i stedet en tre timer lang knyttneve med sikte på pengeflytens korrupte mellomgulv. Armen bak knyttneven tilhører Martin Scorsese, som fortsatt viser manglende hensyn til fintfølende publikum og sensurmyndigheter.

Jada, “The Wolf of Wall Street” er tettpakket med nakenhet, narkomisbruk og vold. Hver dag er fredag i Scorseses groteske univers. Hele greia er for øvrig basert på en sann historie. Noe det er like vanskelig å tro på som om det samme var tilfelle for “Kon-Tiki”-filmen (ops!).

Men, tilbake til DiCaprio. Fyren som før gjorde større karriere som veggpryd på klesskapene til 14 år gamle jenter, er og blir dynamitt på lerretet. Sammen med Scorsese er han eksplosiv.

Ikke at det hindrer de to fra å sitte skamløst oversett når den siste falske takketaletåren har falt under årets Oscar-utdeling.

Det tar imidlertid ingenting vekk fra det mesterstykket “The Wolf of Wall Street” er: Et glefsende rovdyr av en film.