4
Robotkrig på nytt nivå

Tittel:
Transformers 3
Sjanger:
Action, Science fiction
Varighet:
2 t. 35 min.
Aldersgrense:
11
Skuespillere:
  • Shia LaBeouf
  • Rosie Huntington-Whiteley
  • Josh Duhamel
  • John Turturro
  • Patrick Dempsey
  • John Malkovich
Regissør:
Michael Bay

De to første “Transformers”-filmene har fått mye kjeft fra anmelderne, men ligger begge på IMDbs all-time kassasuksess-liste, med over 1,5 millarder dollar i samlede inntekter. Det er mye som tyder på at “Transformers 3” blir en minst like stor publikumssuksess.

For der grensa går for hva som er bra, og hva som er underholdende middelmådighet, befinner “Transformers 3″ seg. Shia LaBeouf returnerer som Sam Witwicky, to ganger jordas redningsmann (sammen med Megan Fox), men nå arbeidsledig og dumpet av sin tidligere kjæreste. Han har imidlertid (selvsagt) fått seg en ny en, Carly, spilt av den tidligere Victoria Secret-modellen Rosie Huntington-Whiteley.

Det er kanskje unødvendig å si det, men Huntington-Whiteleys rollefigur har mye av den samme funksjonen som Megan Fox hadde i de to første filmene; hun ser sexy ut, gjør svært lite ut av seg. Skuespillet hennes er langt under det nivået som kan forventes i en Hollywood-storfilm, og en må lure på om Bay kun har tenkt på hennes utseende da hun fikk rollen.

Når man først er inne på nye skuespillere, kan man nevne at Ken Jeong (“Hangover”) og John Malkovich dukker opp i brukbart morsomme biroller, noe som er nok til å gjøre filmens litt mindre seriøs. Samtidig spiller Patrick Dempsey Carlys tilsynelatende sjåvinistiske sjef, som etter hvert får en viktigere rolle i kampen mellom autobotsene og decepticonsa. Et kanskje spesielt valg av rolle fra fløtepusen. Frances McDormand dukker også opp som forsvarsminister, og hennes kompromissløse figur er som vanlig i en klasse for seg selv.

Blant robotene er det uro. Det oppdages nemlig at det på månen har vært gjemt en innretning som i de slemme «decepticons» hender kan ødelegge jorda som vi kjenner den. Dette må autobot-lederen Optimus Prime og resten av gjengen forhindre, og slik legges grunnlaget for filmen.

3D fungerer

Som det i denne gode kommentaren hevdes, kan 3D-formatet som vi kjenner det brukes for å skape “for å gi en enda større tilstedeværelse mellom seer og det fiksjonelle univers”. Dette beskriver 3D-bruken i “Transformers 3″ godt. I løpet av den siste timen, der slaget mellom robot/menneskene vs. som forøvrig også og her får Bay ved flere anledninger utnyttet 3D-formatet på en flott måte. Spesielt er en flyvescene høydepunktet, en scene som best beskrives med den følelsen du fikk da Jake Sulley hoppet på den pterodactyl-liknende Toruk i “Avatar”.

Handlingen er også langt mer sammensatt enn i de to foregående filmene. Der spesielt «Transformers 2: Revenge of The Fallen» var en studie i hvordan lage en forutsigbar, erketypisk-blockbuster-film, inneholder treern mer overraskelser og uforutsigbarhet i selve handlingen enn de foregående filmene. Decepticonsene er samtidig ekstremt sinna, og deres masseslakting av vanlige mennesker rundt i Chicagos gater er en nytelse å se på.

“Transformers 3″ er uten tvil en typisk “Transformers”-film, der storslåtte, imponerende animasjoner, kjærlighetshistorie med sexy jente, halvvittig robothumor, og klisjéfylte dialoger preger handlingen. Det er med andre ord ikke nødvendigvis en veldig bra film, men ting er litt mer gjennomført, og underholdningsverdien er derfor større nå, enn den var i de to første filmene. Filmens første halvannen time burde imidlertid vært kuttet ned, men dette rettes noe opp av en heidundrande siste time.