4
Romeo og Julie på cellegift

Tittel:
The Fault in Our Stars
Sjanger:
Drama, Romantikk
Varighet:
1 t. 59 min.
Aldersgrense:
7
Skuespillere:
  • Shailene Woodley
  • Ansel Elgort
  • Laura Dern
  • Sam Trammell
  • Willem Dafoe
Regissør:
Josh Boone

Kreft + kjærlighet = sant.

Lenge siden du har grått på kino, sier du? Ventetiden er sannsynligvis over. “The Fault in Our Stars” forteller historien om to kreftsyke ungdommer som faller pladask for hverandre, på tross av en sykdom som gjør at de begge nærmer seg utløpsdato. En slags Romeo og Julie med kreft, altså. Kan det bli mer hjerteskjærende?

Basert på samlet antall hulk og snufs i en pressevisning i Dronningens gate tirsdag 10. juni: Tydeligvis ikke.

Shailene Woodley spiller Hazel Grace, en kreftrammet tenåring med ødelagte lunger, og oksygentank som permanent håndbagasje. Livet lysner imidlertid når hun treffer Gus, en kjepphøy kjekkas med blonde krøller og et fandenivoldsk livssyn, som viser henne at livet er så mye mer enn bare cellegift og støttegrupper.

Når sant skal sies, er “The Fault in Our Stars” slettes ikke noe ueffent forsøk på å lage romanse av en kreftdiagnose. Det åpenbare “Juno”-frieriet visuelt sett, skaper en sjarmerende ramme rundt det som ellers er en relativt blytung tematikk.

“The Fault in Our Stars” er sånn sett en film det er lett å bli tatt på senga av. Fordommene mot en tenåringsromanse med Shailene Woodley (fra “Divergent”) og kjekkasen Ansel Elgort (jepp, han heter faktisk det) nærmer seg tross alt det uendelige. “The Fault in Our Stars” styrer imidlertid klar av de verste telehivene man hadde trodd på forhånd, og tar heller første avkjørsel rett inn i hjerterota.

I alle fall nesten. Mye takket være nettopp Woodley og Elgort, som virkelig leverer varene som de to kreftrammede romansepartnerne. Kjemien er like unektelig som den er sjarmerende. Særlig Elgort overbeviser som ekstrem-ironikeren Gus, hvis tørrvittighet er et velkomment avbrekk i en ellers melankolimettet handling.

For “The Fault in Our Stars” blir til slutt en tanke for dyster. De småmorsomme øyeblikkene kommer ikke ofte nok til å dra det hele opp av depresjonssumpa. Regissør Josh Boone klarer aldri å balansere humoren og alvoret like godt som det for eksempel Seth Rogen og Joseph Gordon-Levitt klarte i eminente “50/50” fra 2011.

Når det er sagt: “The Fault in Our Stars” er en stor positiv overraskelse, og kan fort vekk ende opp som sommerens store drama. Det har skjedd i statene, så hvorfor ikke her? Som rivekule på tårebeholderne til tenåringsjenter er den nemlig suveren. Som sjarmerende indie-film om kreft og kjærlighet er den mer enn god nok.