5
“Rompa mi er et leksikon!”

Tittel:
Hva gjør vi nå?
Sjanger:
Drama, Komedie
Varighet:
1 t. 41 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Nadine Labaki
  • Yvonne Maalouf
  • Julien Farhat
  • Anjo Rihane
Regissør:
Nadine Labaki

Religionskonflikt og en god klype libanesisk svarthumor.

Vi  befinner vi oss i en landsby i Libanon, landet som ligger inneklemt mellom Israel og Syria langs Middelhavet. Her lever muslimer og kristne om hverandre som gode naboer, men konflikter utenfra truer med å sprekke idyllen i den isolerte landsbyen. Kvinnene gjør alt for å opprettholde det herlig blåøyde livet. I nattemørket lister de seg ut og saboterer landsbyens eneste fjernsyn, og når radioen melder om skuddveksling demper de lyden og får mannfolka på andre tanker. Men som alltid når sola har skint lenge nok, kommer skyene.

“Hva gjør vi nå?” er en lystig film om et alvorlig spørsmål. Du kan velge å ta den for ren underholdning, for den er underholdende, eller du kan se forbi humoren og ta for deg de store religionsspørsmålene. De religiøse og etniske splittelsene er til stede både i Libanon og andre arabiske land, og i Libanon er det ikke uvanlig at arbeidstagere får ulik lønn på bakgrunn av familiens religiøse tilknytning. Og grunnloven i landet, bestående av nesten 60 prosent muslimer, krever at presidenten må være kristen manoritt. Regissør Nadine Labaki viser at ingenting er for alvorlig til å le av, og med sin underliggende religionskritikk er nok dette en film som vil havne i filmhyllene hos libanesiske motstandsgrupper som jobber for en sekularisert stat.

De religiøse gnisningene skildres med en god klype humor, og filmen byr på mange vittige situasjoner. Som i møtet med moderne teknologi, hvor hele landsbyen samles langt oppe i fjellene foran et flimrende fjernsyn. Replikkvekslingene er saftige, og utsagn som “Rompa mi er et leksikon” er neppe dagligdags libanesisk kost. Regissør Nadine Labaki, som selv innehar en sentral rolle, gjør en god jobb, og lysner et mørkt bakteppe med lekne grep. De kvinnelige skuespillerne fortjener også ros for å klare å få oss gutta til å vri oss i selvinnsikt i kinosetet med en i utgangspunktet klisjéfylt framstilling av listige kvinner og aggressive mannfolk.

“Hva gjør vi nå?” vant publikumsprisen under Film fra Sør, og kommer helt sikkert til å vinne hjerter også hos det mer kommersielle publikum.