4
Rosa og rørende

Tittel:
Gulabi Gang
Sjanger:
Dokumentar
Varighet:
1 t. 50 min.
Aldersgrense:
11
Skuespillere:
  • Sampat Pal Devi
  • Jayprakash Shivhare
  • Hemlata Patel
  • Usha Patel
Regissør:
Nishtha Jain

Litt mer dybde og “Gulabi Gang” kunne vært fantastisk.

“Gulabi Gang” – rosagjengen på godt norsk – er en aktivistgruppe som jobber for å bedre livene og rettighetene til kvinner og fattige i India. Initiativtakeren, Sampat Pal, er et fyrverkeri av en kvinne, som evner å både underholde og opprøre publikum. Alt annet med filmen er dessverre sånn akkurat litt for lite.

For all del, mye i “Gulabi Gang” fungerer utmerket. Dokumentaren inneholder mangfoldige minneverdige scener som kan få selv de mest kyniske av oss til å gispe, gråte eller humre av hva de imponerende, rosakledde kvinnene opplever. Det er noen spesielt opprørende bilder i filmen, for eksempel da de forsøker å oppklare dødsfallet til en ung kone som tilsynelatende har selvantent i et tomt rom, som man bør være forberedt på.

Saken til heltinnene våre virker til tider håpløs. Her møter vi få menn som ansporer noe sympati; politimennene utelukkende lyver eller kommer med tomt prat, familiefedrene forsøker å undergrave enhver kvinne som sier dem imot, og de politiske lederne anklages alle for korrupsjon. Typisk er også scener der en mengde menn, i bakgrunnen for en rosa hær av kvinner som roper slagord, står og ser taust inn i kamera.

Plutselig var filmen over, litt for tidlig. Litt mer dybde, og denne filmen ville vært fantastisk med stor F.

Jeg sitter igjen med samme følelsen jeg ville fått av å se et kjærestepar krangle på toget: Det er både fascinerende og trist, jeg skjønner hva som skjer, men samtidig er det ikke meg. Det er synd, for saken er viktig.