4
Sann historie på ekte Disney-vis

Tittel:
McFarland
Sjanger:
Biografi, Drama, Familie, Sport
Varighet:
2 t. 8 min.
Aldersgrense:
Tillatt for alle
Skuespillere:
  • Kevin Costner
  • Maria Bello
  • Carlos Pratts
  • Sergio Avelar
  • Morgan Saylor
Regissør:
Niki Caro

Hater du klisjeer og krever originalitet i dine sportsdramaer, så er det bare å styre unna. Men møter man denne filmen på dens egne premisser kan du bli smått overrasket.

Jim White er en trener med et litt uheldig etternavn i den stort sett latinamerikanske småbyen McFarland. Som en av USAs fattigste byer, er det lite håp for byens unge innbyggere om å bli noe annet enn kålplukkere. Helt til Jim White oppdager hvor raske disse unge mennene er, og bestemmer seg for at de er bedre langdistanseløpere enn fotballspillere. Det som følger er en inspirerende og sann historie om hvordan White og disse unge latinamerikanerne trener seg opp mot mesterskapet.

Som man kjapt forstår er det veldig lite nytt å hente i “McFarland”. En sann historie om underdogs som lykkes eller ikke lykkes mot alle odds, er en undersjanger som det sjelden er noe nyskapning i. Så hvis du allerede har problemer med slike feelgood-filmer er dette absolutt ikke noe for deg. For her dukker klisjeene opp i bøtter og spann. Den hvite treneren, minoritetsungdommen ingen tror på, kulturkræsj, hardt arbeid, gjensidig respekt, gradvis treningsforbedring, også den store finalen selvsagt.

Det hele er attpåtil pakket inn i billig Disney-innpakningspapir som gjør at det er vanskelig å skille denne filmen noe særlig fra fjorårets “Million Dollar Arm” med unntak av geografien. Men igjen så har ikke “Million Dollar Arm” vår alles favorittfilmpappa Kevin Costner. (Sorry, Neeson, men du er fortsatt vår favorittfilmfar hvis vi noen gang blir kidnappet eller jaktet på av gangstere og/eller ulver.)

Til tross for alt dette, så fungerer filmen ofte veldig bra, og da spesielt emosjonelt. Costner bringer sin sedvanlige arbeiderklassesjarm og faderlige autoritet til en rolle som trenger akkurat det. Costner og rollen som trener White er som skapt for hverandre. Han er tøff, men rettferdig og alltid moralsk. Det hadde derimot vært ønskelig at de unge meksikanske skuespillerne fikk mer å spille på. Med unntak av karakteren Thomas Valles spilt av Carlos Pratts, blir de andre bare bikarakterer og morsomme side-kicks i deres egen historie. Samtidig så utdypes forholdet mellom Valles og White akkurat nok til at de emosjonelle scenene er ektefølte og opptjente og ikke bare manipulerende.

Filmen lykkes også veldig med miljøskildringen av McFarland, en typisk americana-småby, med en nesten eksklusiv latino-amerikansk befolkning, skal vi tro filmen. Måten filmen skildrer den fattige og arbeidstunge hverdagen til ungdommene, ved hjelp av små neo-realistiske elementer, fører til at den føles mindre Disney og mer ekte.

Dog aldri så ekte at det ikke ender godt.