4
Sårt og gjenkjennelig

Tittel:
Å begrave en hund
Sjanger:
Komedie
Varighet:
1 t. 18 min.
Aldersgrense:
11
Skuespillere:
  • Benjamin Helstad
  • Simen Aurstad Gjernes
  • Sindre Horseby
  • Øivind Vogt
  • Gitte Witt
  • Jon Øigarden
  • Dennis Storhøi
Regissør:
Andreas Lisberg, Julian Hagemann

“Å begrave en hund” er en fin og morsom norsk sommerkomedie med mye mørke.

Mikkel, Jo, Stoffer’n og Lasse. De fire barndomskompisene drar hvert år på hyttetur sammen, der øl og sprit, nakenbading, lekeslåssing, kassegitar og barnslig humor alle er naturlige ingredienser.

Men vennene i 20-årene har nå vokst fra hverandre. De er ikke tenåringer og klassekamerater på ungdomsskolen lenger, de studerer henholdsvis medisin i utlandet, tar fag på Blindern, jobber som eiendomsmegler og i barnehage.

At de ikke har noe felles lenger, gjør at de heller ikke klarer å kommunisere med hverandre. Enda verre blir det når dama til Lasse kommer til hytta, som guttene er vant til å ha for seg selv, og hun inviterer til og med flere venninner til å komme.

Skuespillerne bak de fire vennene, Benjamin Helstad, Øivind Vogt, Simen Aurstad Gjernes og Sindre Horseby, ser ut til å ha blitt en sammensveiset gjeng på filmsettet. Godt samspill og troverdige samtaler gjør dette til en overraskende god, norsk komedie, selv om humoren av og til blir litt vel barnslig.

Høydepunktet er blindernstudenten Jo, spilt av komiker Øivind Vogt. Jo er en tøffelhelt og blindernstudent, men er likevel en morsom karakter, som er lett å bli glad i. I tillegg gir mindre rollebidrag fra veteranene Jon Øigarden og Dennis Storhøi filmen en ekstra dimensjon, og soundtracket lagd av Alis, kjent fra Klovner i kamp, nå Yoga Fire, passer fint til de sommerlige bildene.

“Å begrave en hund” er ikke bare en ren komedie, den tar opp mørke sider når det gjelder vennskap og hvordan vi vokser fra barndomsvennene våre. De unge regikompisene Andreas Lisberg og Julian Hagemann har klart å lage en gjenkjennelig film om hyttetur med kompisgjengen, både gjennom humor og mørke.

Filmen kan kanskje bli en nåtidsforsmak på den kommende filmen “Beatles”, hvor også vennskap er det sentrale. Vi får håpe den blir enda morsommere.