5
Sårt og inderlig familiedrama

Tittel:
Fortiden
Sjanger:
Drama
Varighet:
2 t. 10 min.
Aldersgrense:
11
Skuespillere:
  • Bérénice Bejo
  • Tahar Rahim
  • Ali Mosaffa
  • Pauline Burlet
  • Elyes Aguis
  • Jeanne Jestin
Regissør:
Asghar Farhadi

Asghar Farhadis gripende skildring av moderne familieforhold, er virkelig noe du bør få med deg.

Ahmad vender hjemover etter fire års separasjon fra sin kone Marie. Det er nemlig på høy tid at skilsmissen ferdiggjøres. Men at hun har fått seg en ny samboer er noe han ikke hadde forventet. Maries eldste datter Lucie misliker den nye mannen i morens liv, og siden forholdet mellom Marie og Lucie er anstrengt er det Ahmad som må trå til for å finne ut hvorfor. Dermed blir han dratt inn i en vanskelig konflikt mellom familiemedlemmene, og tingene som ligger og ulmer under overflaten begynner sakte, men sikkert og stige oppover.

I løpet av filmen får man empati med alle de ulike karakterene. Aller mest empati får man likevel med Ahmad som blir bindeleddet mellom de ulike familiemedlemmene. Han prøver sitt aller beste for å ordne opp i en vanskelig situasjon uten å velge lag, noe som gjør ham til en likendes karakter.

Det er flere ting som bidrar til at man føler at det er “ekte” mennesker som skildres: Huset de bor i er rotete, oppussningsprosjektet blir aldri ferdig, og bilen de kjører rundt i er intet gjevere enn en varebil. Samtalene er naturlige, uenighetene mange, og det kan tenkes at denne hverdagen ikke er så ulik den mange familier rundt omkring i verden lever i i dag. Kanskje med unntak av alle skjelettene som henger og dingler i skapene.

Filmen er et bilde på at vi mennesker kanskje aldri helt klarer å legge fortiden bak oss. Alle mennesker som har vært viktige i livene våre setter spor som blir værende i oss uansett hvor hardt vi prøver å dekke over dem. Filmen skildrer også kampen vi mennesker kjemper – forgjeves – mot den enorme makten følelsene våre har over oss.