2
Se, han flyr!

Tittel:
RoboCop 3
Sjanger:
Action, Science fiction
Varighet:
1 t. 44 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Robert John Burke
  • Nancy Allen
  • Remy Ryan
  • Rip Torn
  • CCH Pounder
Regissør:
Fred Dekker

Fantastiske visjoner og herlig satire fra Paul Verhoeven i den første filmen. Den klassiske svake oppfølgeren gjennom den andre filmen. Hva så med filmen som gjorde at trilogien ble et faktum?

Meh!

Nei, her skal du jammen finne motstandsbevegelse, RoboCop! Hvis du i det hele tatt kan kalle deg det? Stafettpinnen som Peter Weller holdt så himla godt tak i er gitt videre til Robert John Burke. Og ja – det blir bare feil. Så utrolig feil. Til og med gjemt bak en metallmaske er det feil.

I denne tredje filmen får han til og med vinger og flyr rundt! Jaggu! Og det starter heller labert med en historie om et område hvor innbyggerne ikke vil forlate sine hjem til fordel for noen grumsete planer om overtakelse. Dessuten så hamrer en robot-samurai på døra til RoboCop, og vil så gjerne leke litt. Japanerne, altså. Alltid så dyktige på teknologi! Midt oppi det hele får RoboCop kontakt med et lite barn som viser seg å være rene John Connor med sin kløkt og fingerferdigheter. John Connor, ja. Han som er en smule betydningsfull i en konkurrerende franchise som har gjort det litt bedre enn RoboCop – best kjent som “Terminator”.

Så hvorfor tar de den ikke helt ut og kjører på for å meie ned all motstand? Neida, bedre å kjøre forsiktig i dette universet. Må jo ikke skremme bort publikum!

At “RoboCop 3” er nedtonet på nesten alt som gjorde den første filmen så god, og som allerede var kuttet ned kraftig i oppfølgeren, er ikke akkurat noe sjakktrekk Magnus Carlsen verdig. Her går de for mindre vold, internasjonal liksom-brodd og en historie som kunne fungert bedre i kortfilmformat. Påskuddet var nok å lage en RoboCop-film mens franchisen enda holdt hodet over vannet.

Så ender det med drukning, da. Huff! Og denne metallklumpen – ja, nå er jo ikke Peter Weller inni drakta så da spiller det jo ingen rolle lenger – synker fort. Godt han får has på en skikkelig jetpack. Bare sånn for å redde seg inn på slutten av filmen – kun ødelagt av de horribelt utdaterte spesialeffektene.

RoboCop har ikke den slagkraften både fysisk og psykisk, slik som Paul Verhoeven fikk frem. At de i tillegg kuttet ut mye vold for å tiltrekke seg yngre publikum, sier vel sitt om ambisjonene. Penger foran kvalitet. Er det slik Hollywood var allerede i 1993? Jaggu, igjen!

Til tross for de store ambisjonene, ble filmen en total flopp. Den tjente ikke halvparten av budsjettet engang, og da var det bolten i blikkboksen for RoboCop i denne omgang. La oss bare håpe at vår nye Joel Kinnaman-Cop er verdig flere filmer. Og at de klarer å begrense seg til å avslutte med stil, om de velger å lage flere.

“RoboCop 3” er alt annet enn stil.