2
Se, han spiller skuespill også!

Tittel:
Høvdinger
Sjanger:
Action, Drama, Thriller
Varighet:
1 t. 20 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Anderz Eide
  • John Carew
  • Abdilamit Sabani
  • Irasj Asanti
Regissør:
Irasj Asanti

John Carew går i front for en gjeng ivrige amatører.

Litt som glansdagene på det norske herrelandslaget der, altså. Uansett: “Høvdinger” er en gangsterfilm laget på minimalt budsjett, og har med det mer til felles med en kompisfilm laget etter en overdose “Sopranos” enn en vanlig kinofilm.

“Høvdinger” handler om eks-kjeltringen Morten, som går fra fengselsfugl til hevngjerrig hauk når han finner ut at lillebroren har havnet i koma etter en dophandel med hardhendt utfall. Jakten på lillebrorens banemann fører selvfølgelig rett ned i Oslos østeuropeiske underverden, der mafiabossene Miki og Igor (Carew) kaster de største skyggene.

Jada, «Høvdinger» serverer iskalde kjeltringer og blodrøde gater. Som i tidenes mest morbide omgang cowboy og indianer, plaffes smått og stort på Oslos skyggeside ned med største selvfølge. Det deales dop, det kjøres freshe biler, det vinnes pokerlag mot “Skal vi danse?”-kongen Carsten Skjelbreid. Thug life, som man sier.

Med andre ord: Autentisiteten fyker ut vinduet ved første anledning. Sjangerklisjeene og stereotypene står i kø for å få sin tur i rampelyset. Handlingen er uoversiktlig og regelrett banal. Skuespillet nærmer seg amatørteateret. Dialogen er stiv på sitt beste, tidvis direkte flau. Alt basert på et manus så rotete og oppblåst at regnskapet til Tommy Sharif fortoner seg som et oppslagsverk i forhold.

Det er nesten litt ufint å si slikt om en film som er laget på ren viljekraft og engasjement, men regissør Irasj Asantis forsøk på å lage krimepos på knapper og glansbilder er et større bomskudd enn noe hans største stjerne foretok seg i løpet av 15 år på fotballbanen.

Apropos Carew: Han gjør faktisk en ålreit innsats som fysisk truende storeslem. Helt til han åpner munnen. Mye av skylda må legges på et flaut manus (og en engelsk aksent bare en mor kan elske), men for å si det pent: Carew har ennå ikke offisielt lagt opp som fotballspiller. Han burde legge opp som skuespiller først.

I det minste ser filmen ganske bra ut. Det er da noe.