2
Sentimental-suppe

Tittel:
Boktyven
Sjanger:
Drama
Varighet:
2 t. 11 min.
Aldersgrense:
11
Skuespillere:
  • Sophie Nélisse
  • Geoffrey Rush
  • Emily Watson
  • Ben Schnetzer
Regissør:
Brian Percival

Verken Geoffrey Rush, John Williams’ musikk eller en billedskjønn lesehest redder denne.

Markus Zusaks prisbelønte roman “Boktyven” var sikkert et godt utgangspunkt for en filmatisering. Satt til 2. verdenskrig, fortalt gjennom selveste Dødens øyne og med en storøyd søtnos av en lesehest som hovedkarakter. Fingra av fatet, Døden! Hun er for pen til å miste livet.

Men denne filmadapsjonen er mildt sagt billig. At alle tyskerne velger å snakke dårlig engelsk med hverandre er helt uforståelig – nesten like tåpelig som spansk dubbing fra 90-tallet. At alle karakterene er skildret på minst mulig nyansert vis og med minst mulig dybde, er i beste fall en … uhelbredelig sykdom hos filmskaperen. Og at mennesker som befinner seg inni hus som eksploderer – ja, formelig forsvinner fra jordens overflate – fremstår som like hele … Hva er det for noe? Alt annet er blitt til støv, mens disse menneskene bare mentalt bukker under som følge av bombeladningens uforskammede evne til utrydde omgivelsene rundt ..?

Nei, “Boktyven” er med andre ord en håndfull møl. Selv om filmbransjen ofte lider av den type uanstendighet er dét et faktum man bør slå i hjel – ikke gjemme seg bak.

Heldigvis, utover nevnt slurv og latskap finnes et og annet å smile av. Det er for eksempel lett å bli glad i folk som bare er snille, slik snille folk er i denne filmen. Lesehesten vår, Liesel, for eksempel – hun er bare snill. Og hun havner hos en fosterfamilie hvis mann er bare snill og dame er bare streng (vel, egentlig bare snill, gitt at man kommer under det første løklaget – oisann, her var det dybde!) Når fosterfamilien i tillegg tar inn en pen jødegutt i kjelleren, og skjuler ham for nazistene, får Liesel seg en spennende samtalepartner – og han er selvsagt bare snill, han óg. Hvilken match!

Alt i alt blir “Boktyven” en kamp mellom en søt, naiv fasade og et vederstyggelig filmhåndverk.