4
Sex, sigaretter og alderdom

Tittel:
Betties reise
Sjanger:
Drama, Romantikk
Varighet:
1 t. 56 min.
Aldersgrense:
Tillatt for alle
Skuespillere:
  • Catherine Deneuve
  • Nemo Schiffman
  • Mylène Demongeot
  • Camille
Regissør:
Emmanuelle Bercot

Hva gjør man når størsteparten av ens liv både er ødelagt og tilbakelagt? 

En gang var Bettie (Catherine Deneuve) den vakreste jenta i Bretagne, på vei til å kanskje bli kronet som miss Frankrike. Så mistet hun ektemannen, ungdommen, pengene og elskeren. Nå har hun ikke engang sigaretter igjen.

Men en tur for å finne noe som er søndagsåpent nok til å selge henne en siste dose, varer lengre enn hun hadde trodd – å rulle en rullings med gamle fingre tar jo sin tid. Snart har hun reist over hele Frankrike, og hun har plukket opp litt av hvert på veien.

Denne filmen er full av sterke kvinneskikkelser. Bettie selv er på overflaten en tristesse om forhenværende skjønnhet, men hun er også en sta, energisk og fremdeles like lidenskapelig sjel. Moren Fanfan (Mylène Demongeot) er om mulig enda kulere; like rå og rølpete som hun er vis. Til slutt har vi den følelsesmessig forsmådde datteren Muriel (Camille), et fyrverkeri av hat, angst og tapt agape.

Enda en stjerne må utdeles til unge Nemo Schiffman, som spiller Betties lærepenge og ledsager, i form av barnebarnet Charly. Balansen mellom drittunge og bestevenn mestrer han i fabelaktig spill, selv om et noe ubesluttsomt manus tåker det til iblant.

Det tar litt lang tid – noen scener som i seg selv er ganske fine, føles likevel som om de ikke helt bidrar til helheten. Og med sine beret-kledte gamlinger, mangesidede pasjonsutroskap og matlagingstematikk blir det noen ganger så fransk at hvitløken også svir i øynene på oss ikke-vampyrer.

Men alt i alt er dette en film å le og gråte med, og den er verdt å se for de fyldige karakterene alene. “Betties reise” er følsom og morsom, og fortjener ditt besøk i høst.