4
Luke 1: Sjarmerende førjulsmareritt

Tittel:
Et førjulsmareritt
Sjanger:
Animasjon
Varighet:
1 t. 16 min.
Aldersgrense:
11
Regissør:
Henry Selick
Originalstemmer:
  • Danny Elfman
  • Chris Sarandon
  • Catherine O'Hara
  • William Hickey
  • Glenn Shadix
  • Ken Page

Enten elsker man det eller så hater man det. Tim Burtons noe skremmende figurer stjeler julen i “Et førjulsmareritt”.

Hver dag i desember vil filmsnakk.no skrive anmeldelser av kjente og kjære julefilmer, og dette er den første luken i vår julekalender.

Hvordan kan det gå når det er Halloween året rundt? Kongen av skrekk, Jack Skellington, har blitt lei av det forutsigbare livet i byen “Town of Halloween” og etter en lengre gåtur for å klarne tankene støter han på noen mystiske dører. En av dem fører ham til byen “Christmas Town” og inntrykkene her gir ham ny energi. Han bestemmer seg fort for å stjele julen fra julenissen.

Mange regner denne filmen som en Tim Burton-film, men det er ikke han som har regissert denne filmen. Det er Henry Selick som er regissøren bak denne filmen, som er basert på Burtons historie og figurer.

Det kan være vanskelig å se forbi de mange skremmende og ekle ansiktene til innbyggerne i Halloween-byen, men deres første møte med julen gir dem en nesten sjarmerende naivitet. Til tross for deres ødeleggelse av julen er filmen sjarmerende. Den er jo ikke helt ulik hvordan Grinchen stjal julen. Kanskje vi trenger noen katastrofefilmer om julen, slik at vi blir minnet på hvordan julen skal være.

Dette er nærmest en kultfilm med samfunnets outsidere som dens kjernegruppe. Med ordet “outsidere” mener jeg emo-kids. Danny Elfman, Burtons trofaste komponist og partner in crime, har laget musikken i tillegg til å synge i denne filmen. Og i 2006 relanserte de filmens soundtrack med artister som Marilyn Manson, Fall Out Boys og Panic at the Disco – i tilfelle filmen ikke var emo-inspirert nok fra før.

“Et førjulsmareritt” er en stop motion-film som man enten elsker eller hater – det kommer muligens an på hvor du befinner deg på emo-barometeret. Visse deler av filmen er svakere enn andre. Personlig kan jeg ikke la være å smile av scenen da ungen skriker i skrekk over å se en enorm slange sluke juletreet hans. Og Oggie Boggies jazzy undergrunnskasino er kanskje en av de mest underholdende musikkscenene.

Dette er en naturlig film å åpne desembermåneden med. Med filmens åpning av byens Halloween-feiring illustrerer den overgangen fra høst til julens vinterlandskap. “What’s This” er kanskje filmens koseligste sang og scene, og selvfølgelig kan ingen stå imot julens magi. Ikke engang de grusomme monstrene fra skyggene under sengen din.

Fast & Furious 6Du har muligheten til å vinne en film hver eneste dag i adventstida. Det eneste du behøver å gjøre er å kommentere dette innlegget – gjerne med noe vettugt. Dagens premie er “Fast & Furious 6” på blu-ray, levert av Universal Pictures Nordic. Lykke til!