4
Sjarmerende, men lettglemt

Tittel:
Saving Mr. Banks
Sjanger:
Biografi, Drama
Varighet:
2 t. 5 min.
Aldersgrense:
7
Skuespillere:
  • Tom Hanks
  • Emma Thompson
  • Colin Farrell
  • Paul Giamatti
  • Jason Schwartzman
  • Ruth Wilson
Regissør:
John Lee Hancock

Historien om hvordan folkekjære “Mary Poppins” gikk fra bok til film er koselig, men ikke veldig minneverdig.

Forfatteren av “Mary Poppins”, P.L. Travers (Emma Thompson), er lite ivrig etter å selge rettighetene til boken sin. Walt Disney (Tom Hanks) har i 20 år forsøkt å overbevise den bestemte forfatteren, men for Travers er Mary Poppins og universet rundt henne så mye mer enn bare en bok. Hun er personlig sterkt knyttet til karakterene, fordi de er basert på mennesker som har vært viktige for henne. Tanken på å la dem bli revet i stykker av Disney-imperiet og Hollywood gjør henne kompromissløs og langt fra lett å jobbe med.

Likevel – hun har sluttet å skrive bøker og lommeboka krymper, så en reise til Los Angeles for å møte Disney blir til slutt uunngåelig.

Historien skifter mellom 1960-tallets London og California til Australia og barndommen til Travers tidlig på 1900-tallet. De to handlingene glir fint sammen og tilfører historien det den trenger for å gi mening. Filmen hadde vært kjedelig uten scenene fra landlige Australia, hvor Travers’ far spilles av Colin Farrell, og disse to har et spesielt nært forhold.

Da Oscar-nominasjonene kom var det en del snakk om hvorfor Emma Thompson ikke ble nominert for sin hovedrolle i “Saving Mr. Banks”. Hun gjør en fin rolle, men med den merittlisten hun allerede har, dro vel Akademiet samme konklusjon som meg – nemlig at hun har gjort det enda bedre før.

Likevel – Thompson drar fram sin mest pripne britiske aksent, og spiller bestemt, kald og ørlite nedlatende overfor amerikanerne som etter beste evne prøver å gjøre henne fornøyd. Hun fremstår erkebritisk og trassig – nesten til det barnslige. Tom Hanks er hennes rake motsetning i folkelige og joviale Walt Disney. Han spiller også godt, men det er jo sjelden noen overraskelse.

“Saving Mr. Banks” spiller på lun humor og lykkes med det. Lystig musikk og fine bilder gjør helhetsinntrykket av filmen over middels godt, men litt overdrevet skuespill enkelte ganger og en noe flåsete slutt gjør at den heller ikke strekker seg noe lengre enn det.