4
Sjarmerende opprør

Tittel:
Den grønne sykkelen
Sjanger:
Drama
Varighet:
1 t. 37 min.
Aldersgrense:
Tillatt for alle
Skuespillere:
  • Waad Mohammed
  • Reem Abdullah
  • Abdullrahman Al Gohani
  • Ahd
  • Sultan Al Assaf
Regissør:
Haifaa Al Mansour

Dette er et sjarmerende opprør for en sykkel. Og dette er Saudi-Arabias første spillefilm regissert av en kvinne. 

Wadjda (Waad Mohammed) er en 10 år gammel “guttejente”. Det vil vel egentlig innebære at hun er veldig annerledes enn de andre “tradisjonelle” jentene i klassen. Det får vi se allerede i filmens åpning hvor vi ser at hun er den eneste i klassen med Converse-sko. Når nabogutten Abdullah (Abdullrahman Algohani) begynner å erte henne med sykkelen sin, vil hun ha sin egen, sånn at hun kan sykle om kapp med ham.

Men så var det dessverre sånn at jenter ikke får lov til å sykle i Saudi-Arabia. Hun møter derfor mye motgang i sine forsøk på å kjøpe den grønne sykkelen.

Det er kanskje mange som mener det er teit å beskrive denne som en feministisk film, men dette er en fascinerende fremstilling av en streng og kontrollert hverdag for Østens kvinner. Selv om beskrivelsen “feministisk” kan få den til å høres kjedelig ut for mange, er den tvert imot ganske sjarmerende. Og dette har mye med Waad Mohammed å gjøre. Hennes karakter er annerledes, setter spørsmålstegn ved de tradisjonelle begrensningene for kvinner og spiller på reglene for å komme frem til sitt utradisjonelle mål.

“Den grønne sykkelen” er ivrig og lidenskapelig i sin fremstilling av deres situasjon, og den diskuterer begrensningene gjennom en sjarmerende 10-åring. Jeg føler for eksempel veldig med moren hennes (Reem Abdullah), som forsøker å holde på ektemannen sin. Han er oftere hos sin egen mor enn sin egen familie, hvorpå hun anbefaler ham å finne seg en ny kone. Det er også en scene der Wadjda og moren er i en klesbutikk. Moren får øye på en rød, utringet kjole som hun håper vil imponere ektemannen, men i prøverommet får vi se at den røde kjolen har blitt sydd om slik at den dekker til alt.

Denne filmen er Saudi-Arabias Oscar-kandidat til beste utenlandske film, og den stiller trolig nokså sterkt. For dette er en film det er verdt å se.