3
Sjarmerer mot alle odds

Tittel:
Da nissen falt ned fra himmelen
Sjanger:
Familie
Varighet:
1 t. 43 min.
Aldersgrense:
7
Skuespillere:
  • Alexander Scheer
  • Noah Kraus
  • Mercedes Jadea Diaz
  • Jessica Schwarz
  • Fritz Karl
  • Volker Lechtenbrink
Regissør:
Oliver Dieckmann

Koselig julefilm for de minste i familien, som til tross for sine mange mangler klarer å sjarmere.

Allerede når filmen starter opplever jeg at jeg får et par problemer med den: Ikke akkurat glimrende animerte småengler og alver, oppblåste nøtteknekkere á la enorme legofigurer og falske julenisser på snøskutere.

Jeg blir nødt til å finjustere barnefilm-brillene for å kunne komme meg gjennom. Og etter at Nikolas Julebukk kræsjlander i gaten til Ben går det bedre.

Julebukk er den siste og eneste ekte julenissen som er igjen. Hans kolleger har blitt forvandlet til is og reinsdyra har blitt salami. Det er bare Julebukk og reinsdyret hans igjen. Falske julenisser har overtatt kontrollen over julen – hvor penger og dyre gaver er det viktigste.

Men Julebukk nekter å finne seg i dette og bestemmer seg for å skape god gammeldags julestemning i den lille byen der Ben og Charlotte bor.

Filmen er basert på en barnebok med samme navn av Cornelia Funke. Og for de minste kan dette være en koselig julefilm om vennskap. Og ikke minst snø! Akkurat som i “Solan og Ludvig – Jul i Flåklypa” er snøen essensiell for julestemningen. Det blir jo ikke jul uten snø.

Cinematografisk sett er den ikke helt heldig med enkelte kameraføringer, da spesielt zooming på reaksjoner er så typisk såpeoperaen på 80-tallet (som dessverre lever i beste velgående i India). Denne effekten gjør scenene mer parodiske enn gripende.

Men samme hvor mye handlingen falmer og sliter med å holde liv i min interesse, vinner den tilbake mye på avslutningen. Jeg er umåtelig svak for julefilmer, men hvis du ikke blir rørt av barnas glede over lettere snøfall og ekte julenisser på besøk på julaften, da har du nok blitt en kald og kjedelig grinebiter med årene.

Til tross for usynlige reinsdyr som bæsjer og annet tullball handler filmen om barnas jul. Jeg vil helst glemme de falske nissene, onde nøtteknekkerne og hjelperne til Julebukk. Men noe av det viktigste med helhetsinntrykket til en film er avslutningen og jeg kunne ikke la være å bli litt rørt av den. Vi lever i en tid hvor barnehagebarn kaller Cubus for fattigmannsbutikk – en usedvanlig trist utvikling. Og i vår materialistiske hverdag er dette et godt, dog mildt, bidrag til vurderingen av hva som er det viktigste med julen.