2
Sjarmløs sjarmoffensiv

Tittel:
Mike og Dave trenger damer
Sjanger:
Komedie
Varighet:
1 t. 38 min.
Aldersgrense:
12
Skuespillere:
  • Adam Devine
  • Zac Efron
  • Anna Kendrick
  • Aubrey Plaza
Regissør:
Jake Szymanski

Når to partyglade gutter møter sin overmakt, møter filmen sin undergang.

 

Mike (Adam Devine) og Dave (Zac Efron) er to brødre som en brokete fortid. De er kjent som to partyglade gutter som gjerne blir midtpunktet på enhver fest de er med på, gjerne uten positivt fortegn. Når lillesøsteren deres skal gifte seg stiller derfor faren deres et ultimatum: De må ha meg seg hver sin date, og de skal være rolige jenter som helst holder dem litt i tøylene. Dette snapper de to enda mer partyglade jentene Alice (Anna Kendrick) og Tatiana (Aubrey Plaza) opp via et TV-program, slik at de utgir seg for å være to vanlige, stille jenter for å få seg en gratis tur til Hawaii.

Det hersker liten tvil om at Hollywood putrer og går på tomgang, og har gjort det en stund – spesielt når det gjelder komediene som triller ut av fabrikken. “Mike og Dave trenger damer” er nok et dårlig påfunn hvor en rimelig snodig sammensetning forsøker å trigge lattermusklene. Tidligere har vi jo sett at både Zac Efron, Adam Devine og Aubrey Plaza har gjort det relativt greit innen komedier, men når de har slengt på den talentfulle Anna Kendrick i hennes mest malplasserte rolle siden Twilight-franchisen, så føles det brått som en rar sammensetning.

Anna Kendrick kan jo virkelig om hun vil, og har bevist det gang på gang i mer seriøse og gode roller. Og det er merkelig å bruke en så talentfull jente til å være rølpete komiker, noe hun helt tydelig sliter med å mestre. Aubrey Plaza er like karismatisk som asfalten på utsiden av Oslo Plaza, og de to herrene Devine og Efron er pinlig dårlige på komisk timing – noe som gjør det vanskelig å finne noen lysglimt i en tam, konvensjonell og særdeles uoriginal komedie. Filmen er faktisk så uoriginal at den hedrer og direkte nevner “Wedding Crashers” som den ultimate bryllupskomedien. Med tanke på at “Wedding Crashers” er relativt passé, sier det ganske mye om nivået til denne filmen.

Jeg kommer faktisk ikke på noe særlig som stikker seg ut i positiv forstand for denne mislykkede partykomedien. Det lille som klarte å bli en hyggelig overraskelse er når Zac Efron og Anna Kendrick får være litt alene for å finpusse litt på skuespillerferdighetene ved å legge komikken litt til side – for, en stakket stund, å utveksle litt dialog som streifer innom dramasjangeren. Det funker og er en herlig avveksling til den ellers rølpete komikken som gjennomsyrer filmen.

Har du sett “Wedding Crashers” og kanskje Hangover-filmene? Da har du sett det denne filmen forsøker å kopiere, uten hell. “Mike og Dave trenger damer” er en håpløs kopi av middelmådige komedier. Det er rett og slett en sjarmløs sjarmoffensiv.