3
Skjerp deg, Tim Burton!

Tittel:
Dark Shadows
Sjanger:
Komedie, Eventyr
Varighet:
1 t. 53 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Johnny Depp
  • Helena Bonham Carter
  • Eva Green
  • Michelle Pfeiffer
  • Chloë Moretz
  • Jackie Earle Haley
Regissør:
Tim Burton

Tim Burtons siste fantasykomedie skuffer.

Johnny Depp, Eva Green, Michelle Pfeiffer, Helena Bonham Carter og stjerneskuddet Chloë Moretz (“Kick-Ass”, “Hugo Cabret”) er blant navnene som står på lista over rolleinnehavere i “Dark Shadows”. Filmen er basert på såpeoperaen med samme navn, som hadde sin storhetstid på slutten av 60-tallet og starten av 70-tallet.

På 1770-tallet kastes en mørk forbannelse over Barnabas Collins (Depp) og hans familie, av den onde og kjærlighetssyke heksa Angelique (Green). Collins-familien var grunnleggerne av den lille fiskebyen Collinsport i Maine, USA, men deres monopol rakner så fort forbannelsen kastes. Barnabas blir gjort til en vampyr, og når han slippes fri 196 år senere er han naturlig nok ute etter hevn mot den fortsatt levende og kjærlighetssyke Angelique, som nå har tatt over fiskeindustrien i småbyen.

Når Collins returnerer til sine etterkommere finner han ut at ting ikke er som de var for 196 år siden. Familien er nemlig fullstendig i oppløsning. Med innleid psykiater, barn som ser spøkelser og en vaktmester som har sett lysere dager, er scenen satt for det som kunne blitt en morsom, minneverdig fantasykomedie.

Men det holder ikke helt inn. Vi er i Burtons sedvanlige univers, men med en type rollefigurer som vi har sett så mange ganger før. Johnny Depp spiller sin “vanlige” rolle som en eksentrisk og (ufrivillig) morsom mann med dametekke. Bonham Carters alkoholiserte psykiaterrolle utnyttes ikke til det fulle, Pfeiffer kunne vært langt mindre sympatisk og tøff i sin rolle som familieoverhode, mens Bella Heathcote gjør en forholdsvis anonym innsats som Barnabas sin virkelige kjærlighet.

Når det er sagt gjør unge Moretz seg godt i rollen som den noe stereotypiske tenåringsdatteren Carolyn, der hun valser rundt til eksentriske hippietoner. Og erkeheksen Eva Green er ufyselig på en brukbart tiltrekkende måte.

Den halvsvarte humoren blir til tider altfor enkel. Burton hviler for mye på den typiske “annen tidsalder”-humoren og det spilles voldsomt på sedvanlige hippie-karaktertrekk. Det blir rett og slett for lite morsom og snappy dialog til en film som skal være mulig å le av.

Det er imidlertid umulig å ta noe i fra Burton på miljøet og settingen rundt selve handlingen. Alt fra det forfalne herskapshuset dypt inne i skogen, til de kronglete småveiene og den rolige lille fiskerbyen er utmerket iscenesatt.

Men prøv nå å være litt nyskapende da, Tim! Det blir for mye av det samme gamle.