4
Skoggutten, prinsessen og mørkets fyrste

Tittel:
Legenden
Sjanger:
Eventyr, Fantasy, Romantikk
Varighet:
1 t. 34 min.
Aldersgrense:
7
Skuespillere:
  • Tom Cruise
  • Mia Sara
  • Tim Curry
  • David Bennent
  • Alice Playten
  • Billy Barty
Regissør:
Ridley Scott

Noen ganger er det noen utrolige filmer som ufortjent havner i glemmeboken.

filmsnakk.no har tatt et tilbakeblikk på fantasyfilmen “Legenden” fra 1985.

Basert på mørke fabler og eventyr forteller “Legenden” historien om prinsesse Lili (Sara) og skoggutten med det uoriginale navnet Jack (Cruise). De vandrer rundt i skogen hvor Jack lærer henne dyrenes verden. Hun ønsker å se enhjørningene som er voktere av lyset, men i det de møter de magiske skapningene blir dyrene angrepet av ondskapsfulle goblins. Såret flykter de sin vei. Goblins hadde fått et oppdrag av den fyrst Darkness (Curry), som ønsker seg enhjørningenes horn. Frarøves hornene til lysets voktere kan han opprette evig mørke.

I mellomtiden rekker Lili å kaste ut et lite veddemål til den forelskede skoggutten. Hun kaster ringen i en innsjø og lover at den som finner ringen vil hun gifte seg med. Jack hopper selvfølgelig uti, men da fryses innsjøen til is. Når han omsider kommer til overflaten har skogen blitt forvandlet til et vinterlandskap og prinsessen er borte. Jack møter sine venner i skogen som tror at prinsessen er skyldig i den plutselige klimaforvandlingen. Men når de finner den sårede enhjørningen og ser at den mangler hornet sitt, må de til Darkness sitt fangehull for å redde verden (og prinsessen) fra evig mørke.

Vi skal tilbake til 1985 og lengre inn i fantasysjangerens verden med denne filmen. “Labyrinth” fra 1986 er en annen fantasyfilm med kultstatus. Jeg mistenker at det er få som er klar over filmenes eksistens og det er litt synd. Men til tross for at filmen ikke gjorde det særlig godt ble den nominert til en Oscar for beste sminke.

Vinterverden og figurene kan minne oss om den fantasiverden vi så i “Legenden om Narnia – Løven, heksa og klesskapet”. Jeg synes også at det er en smule vanskelig å ikke se likhetstrekk mellom “Legenden” og Nintendo-spillet “The Legend of Zelda”. Og det sier jeg kun på grunn av min egen vilje til å sammenligne de to. De beveger seg uansett i samme sjanger: Fabler og eventyr, med oppdrag og en reise mot å redde verden (og prinsessen) fra evig mørke. Det er nok intet annet enn en trivelig tilfelle siden det første spillet i Zelda-serien kom i 1986, altså året etter filmens premiere.

Ha godt i minne om deres begrensede spesialeffekter og 80-tallets umiskjennelige synthpop-musikk. 80-tallsfilmer har en tendens til å få kultstatus, hvor tilgangen minker og tilskuergruppen har blitt ganske begrenset til spesieltinteresserte. Men visse filmer fortjener å bli tatt frem fra glemmeboken. Og kom igjen, dette er fantasy! Filmen har enhjørninger og en fyrste ved navn Darkness. Hvis du ikke setter pris på dette er neimen ikke sjangeren noe for deg heller.