2
Skremmende dårlig oppfølger

Tittel:
The Woman in Black 2: Angel of Death
Sjanger:
Grøsser
Varighet:
1 t. 38 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Phoebe Fox
  • Helen McCrory
  • Jeremy Irvine
Regissør:
Tom Harper

Nok en film som føyer seg inn i rekken av håpløse – og gjerne totalt unødvendige – oppfølgere.

40 år er gått siden Daniel Radcliffe holdt på å bli gal av den sortkledde dama som herjet i det idylliske herskapshuset Eel Marsh House. 2. verdenskrig har brutt ut, og to lærerinner bestemmer seg for å ta med seg en rekke barn bort fra bomber og den utrygge hverdagen – selvfølgelig til Eel Marsh House. Og det spøkelset som hang der for 40 år siden? Joda, det er der fortsatt.

Ble ikke veldig trygg hverdag likevel, med andre ord.

Uhyggelig skal på en måte være nøkkelordet for “The Woman in Black 2: Angel of Death”, men det fungerer dessverre bare halvveis. Atmosfæren og tidskoloritten er meget bra, og bidrar til å sette en fin ramme på filmen. Sol og lys er selvfølgelig også fremmedord, mens ting som tåke og dunkel belysning er med på å male et maleri fullt av klisjeer. For de mange klisjeene drar til syvende og sist filmen voldsomt ned. Det er lett å tåle dette første gang – i filmen med Daniel Radcliffe – men når vi kommer til runde to med andre skuespillere og omtrent samme premiss, blir det dødskjedelig.

Og hvor er egentlig spenningsmomentene? At man får lov til å undre på egenhånd er mye mer effektivt enn å holde et stillbilde og sørge for at noe brått dukker opp foran deg. Gjerne akkompagnert av lyd som får blodet til å bruse. Jukseskremming kaller man det.

Det er egentlig ikke så mye feil med regien til Tom Harper. Han får ting til å flyte, samtidig som han holder en skummel nerve fra start til slutt. Hovedrolleinnehaver Phoebe Fox gjør en OK innsats som redd dame, men det er også ett av få unntak som skiller seg ut blant skuespillerne. På mange måter er det den sortkledde dama som stjeler showet. I hendene på Tom Harper fremstår hun like skummel og ekkel som i forrige film, men hun har dessverre ikke mye å bryne seg på. Det var mer magi da motstanderen var Harry Potter, også kjent som Daniel Radcliffe.

Lite hjelp i at Harper gjør små underverker med hvordan filmen føles og ser ut, altså. Innholdet er og blir en dvask etterligning av forgjengeren fra 2012. Det er vanskelig å komme med forslag på hva filmen kunne gjort annerledes, siden den første filmen står fint alene. Den trengte aldri en oppfølger.

“The Woman in Black 2: Angel of Death” er – som fryktet – forferdelig svak. Det er lov å håpe at denne nye grøsser-franchisen har skremt fra seg. På tide å slutte nå, sortkledde dame.