5
Skremmende god sci-fi

Tittel:
The Matrix
Sjanger:
Action, Science fiction
Varighet:
2 t. 16 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Keanu Reeves
  • Laurence Fishburne
  • Carrie-Anne Moss
  • Hugo Weaving
  • Gloria Foster
  • Joe Pantoliano
  • Marcus Chong
  • Julian Arahanga
Regissør:
Lana Wachowski, Andy Wachowski

Lever vi mennesker i virkeligheten bare i en virtuell verden som maskiner har skapt for å kunne bruke kroppene våre som energikilde? “The Matrix” får gufne tanker i spinn. 

Vi i filmsnakk.no plukker ned eldre filmserier fra hylla. Denne uka ser vi på “The Matrix”, og dette er anmeldelsen av den første filmen.

Thomas Anderson, bedre kjent som Neo (Keanu Reaves), er en hacker som bruker mesteparten av tiden sin på internett på leting etter sannheten om hvordan verden egentlig henger sammen. En dag blir han kontaktet av mannen som kaller seg Morpheus (Laurence Fishburne). Han viser Neo hvordan menneskene har blitt slaver for maskinene, som nå regjerer verden. De har utviklet et program kalt “The Matrix”, der menneskesjelene “lever” intetanende, mens kroppene ligger i en rød gugge og generer varme som maskinene bruker som energikilde. Og menneskene i “The Matrix” aner ingenting om sannheten rundt deres egen eksistens.

Neo blir del av en opprørsstyrke som sloss mot systemet. Han kommer tett på Trinity (Carrie-Anne Moss) og sammen går de inn i The Matrix for å bekjempe såkalte agenter som prøver å kvele revolusjonen ved å drepe opprørerne. Fordi The Matrix kun er et program er det heller ingen begrensninger for hva man kan gjøre, hvis man bare tror på det. Men det viser seg etterhvert at Neo ikke er som alle andre i The Matrix.

Det var litt av en overraskelse for en sci-fi-skeptiker som meg selv at jeg fant denne filmen tankevekkende, fascinerende og underholdende på en gang. Det er ikke et kjedelig øyeblikk i løpet av en over to timer lang film, rett og slett fordi plottet i “The Matrix” er så genialt. Historien er fantasifull og utrolig skremmende å tenke på, nettopp fordi det er noe vi verken kan bekrefte eller avkrefte, siden menneskene som lever i The Matrix selv ikke aner at de er fanger i et system.

“The Matrix” var i tillegg langt foran sin tid i effekter. Den karakteristiske «slow motion»-scenen hvor kulene blir skutt etter Neo som bare bøyer seg unna er ikonisk, og slosscenene i sakte film har blitt kopiert uttallige ganger. Musikken er skreddersydd for filmen, og skuespillerne er gode. Den eneste skuespilleren som ikke gjør en spesielt overbevisende rolle er hovedpersonen selv, Keanu Reaves som Neo. Men når alt kommer til alt gjør det ikke så mye.