5
Skremmende realistisk

Tittel:
Contagion
Sjanger:
Drama, Katastrofe, Thriller
Varighet:
1 t. 46 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Matt Damon
  • Kate Winslet
  • Jude Law
Regissør:
Steven Soderbergh

Ja, det er et skremmende scenario. Ikke bare fordi det er dumt at folk mister livet, men også fordi denne skildringen er stikkende troverdig.

Handlingen i “Contagion” later til å dreie seg om Gwyneth Paltrow og Matt Damon (kone og mann), men når Gwyneth brått dør av et ukjent, svært smittsomt virus, så ser det plutselig stygt ut for familien. Parallelt etableres andre potensielle hovedpersoner i Laurence Fishburne som talsmann for helse-USA, Marion Cotillard som epidemiker (det heter ikke det …) i WHO, Kate Winslet som noe av det samme og Jude Law som konspirasjonsfanatiker og blogger. Store navn i det som viser seg å være små roller. I tillegg dukker Oscar-nominerte John Hawkes opp i en knøttliten rolle som bekymret verdensborger og Emmy-grossist Bryan Cranston i nok en helsesjefsrolle. Storartet ensemble!

Og det er nok først og fremst på grunn av disse navnene at folk stikker på kino for å se filmen. Dessverre blir nok godt over halvparten skuffet – filmen er jo ikke det den utgir seg for!

For gjennom store navn utgir den seg for å være en sikker vinner. Det er den ikke. Den er svært utfordrende i sin utforming og innholdet er vanskelig å la gå upåaktet hen. Det finnes heller ingen svingende kurver – historien er tilnærmet konstant, retningen er den samme hele veien. Og det er åpenbart.

Så de som ikke fikk Jason Bourne redder verden fra viruskrise + Jude Law og Kate Winslet i ferieromantikkens sentrum (+ Laurence Fishburne som Morpheus), fikk trolig en aldri så liten skuffelse.

For oss andre er det bare én grunn til å være skuffet: Det faktum at denne historien kan inntreffe når som helst. Ja, i virkeligheten.

Det er nemlig så skummelt troverdig alt som skjer. Alt fra Damons reaksjon på konas død til Jude Laws teorier om at WHO som alltid bare er ute etter penger – til mannen i gatas reaksjon på verdenskrisa. Så troverdig at hvis du begynner å hoste i kinosalen, så går mest sannsynlig en eller flere sidemenn hjem.