3
Skuffende lite psycho

Tittel:
Hitchcock
Sjanger:
Biografi, Drama
Varighet:
1 t. 38 min.
Aldersgrense:
11
Skuespillere:
  • Anthony Hopkins
  • Helen Mirren
  • Scarlett Johansson
  • Jessica Biel
  • James D'Arcy
  • Toni Collette
Regissør:
Sacha Gervasi

Som Hitchcock selv ville ha sagt: Den er dødfødt.

Jeg kan like gjerne innrømme det: Jeg elsker “Psycho”. For ikke lenge siden så jeg filmen på 35mm-format i en kinosal. Og samme hvor mange ganger jeg ser den filmen, blir jeg like revet med hver gang Mrs. Bates dukker opp. Mye takket være Bernard Hermanns komposisjoner. Forventningene var derfor store da jeg fikk vite at en film om innspillingen av “Psycho” var rett rundt hjørnet.

Alt virket liksom så lovende. Jeg elsker jo filmer som handler om filmer, og denne skulle handle om innspillingen av en de mest ikoniske filmene noensinne. Ikke rart jeg var oppspilt! Det var derfor ekstremt skuffende da det viste seg at filmen handlet svært lite om “Psycho”-innspillingen – og at den i tillegg handler om ekteskapsproblemene til Hitchcock. Snork.

Men det er ikke fullstendig dødt. Scenene hvor Anthony Hopkins sin Hitchcock henvender seg direkte til publikum er ganske underholdende. Og jeg er takknemlig for de innspillingsscenene jeg får. Også markedsføringen av kinopremieren av “Psycho”. I tillegg ble jeg nokså overrasket over de innbildte samtalene Hitchcock hadde med seriemorderen Ed Gein, som var inspirasjonen for boken bak filmen. Men jeg trodde de skulle bidra til noe.

Anthony Hopkins er selvfølgelig underholdende som Alfred Hitchcock, men jeg tror det er vanskelig å spille en så særegen karakter som ham. Helen Mirren spiller hans kone Alma Reville med sine kjappe replikker – og jeg tror egentlig ikke jeg tenkte så fryktelig mye mer om den rollen, for å være ærlig. Ekteskapet deres er dessverre en ganske kjedelig handling, hvorfor i alle dager bestemte de seg ikke for å fokusere på filminnspillingen? Der dukker jo Scarlett Johansson opp som Janet Leigh, Jessica Biel som Vera Miles og James D’Arcy med nesten skremmende likhetstrekk med Anthony Perkins. Hvorfor fokuserte de ikke på denne fascinerende delen av historien!? Alt utenom de filmrelaterte scenene var fullstendig uinteressante for meg.

På et tidspunkt spurte jeg meg selv om de kanskje ikke hadde valgt feil regissør for denne filmen. Og jeg savnet mer Bernard Hermann-musikk også. Til å være en film som skulle handle om Hitchcock som regissør syntes jeg det var for få filmreferanser til filmene hans. I min bok var dette en forspilt mulighet på å fremme regissøren Hitchcock og hans “Psycho”. Skuffende.